Levelet írt Orbán Viktornak a Magyarországi Mentődolgozók Szakszszervezete (MOMSZ), melyben többek között kifejtik, hogy

  • A MOMSZ üdvözli a kormány egészségügyi reformtörekvéseit az különösen az orvosok bérrendezésére és a hálapénz visszaszorítására tett lépéseket.
  • Véleményük szerint azonban mentő, nővér és egyéb egészségügyi dolgozó nélkül nincs egészségügyi ellátás, ezért méltatlannak és igazságtalannak tartjuk, hogy megfeledkeznek a többiek munkájáról, hellytállásáról, különösen a világjárvány idején.
  • A megvalósítani tervezett tervezett bérfejlesztés bérfeszültséghez vezethet, amely tovább súlyosbítja az egyéb módon is leterhelt egészségügyi dolgozók helyzetét.
  • Az egészségügyben eddig megvalósult bérfejlesztés csupán a szakmai minimumbér szinten tartásához bizonyult elegendőnek, nem emelte érdemben a dolgozók életszínvonalát, nem enyhítette mindennapi gondjaikat és nem adott megnyugtató választ az ágazatot érintő humánerőforrás problémáira sem.
  • A másod- és a harmadállások esetleges elvesztése számottevő jövedelemkiesést okozna, súlyos megélhetési válságot idézne elő, továbbá munkaerőhiányt generálna az egészségügyi ágazat több területén is, mivel az egészségügyi dolgozók létszáma és az egészségügyi munkahelyek száma nem azonos.
  • Ezért a másodállások tervezett korlátozása miatt kieső keresetek pótlására, a járvány okozta megterhelés, valamint a mentődolgozók munkájának méltó elismerésül korábban – 2017. évi mentők napjára – beígért béremelés illetőleg az orvosok és a szakdolgozók közti bérarányok rendezése érdekében – 2021. évi január hónap 01. napi hatállyal – a mentődolgozók részére első körben egyszeri 50 százalékos átlagos béremelést kérnek.
  • A további megvalósítandó béremelést illetően az orvosi béremeléssel arányos mértékű béremelést tartanak elfogadhatónak, amely vonatkozásában számszerűen kidolgozott javaslatot terjesztnek elő. Álláspontjuk szerint a mentődolgozók részére kért egyszeri, majd ezt követően a 2022. és 2023. évben megvalósítandó béremelés megállítaná és megtartaná a mentődolgozók dolgozók elvándorlását, biztosítaná a társadalmi elvárásoknak megfelelő tisztes életvitel alapját képező kiszámítható jövedelmet, és méltó módon elismerné munkájuk társadalmi státuszuknak megfelelő hasznosságát.
  • Az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban sérelmezik a társadalmi egyeztetés hiányát, a szakmai és érdekképviseleti szervezetek mellőzését az előkészítési fázisban. Ilyen volumenű döntést meghozatala széles körű konszenzus nélkül az egészségügyi dolgozók körében erősíti azt az álláspontot, hogy véleményük, szándékuk, akaratuk teljes mértékben mellőzhető az őket közvetlenül érintő döntések kapcsán.

A teljes levél a MOMSZ Facebook-oldalán olvasható:

❗ 50 százalékos béremelést a mentődolgozóknak!✍️ Levelet írtunk Orbán Viktornak, amelyben többek között kifejtettük,…

Közzétette: Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége – 2020. október 10., szombat

Borítókép forrása: Wikimedia