Románia az Amerikai Egyesült Államok segítségével tervezi korszerűsíteni a cernavodai atomerő egyes blokkját, illetve megépíteni a 3-as és a 4-es blokkot – az erről szóló, Washingtonban parafált kormányközi megállapodást szombaton ismertette a bukaresti média.

A Dan Brouillette amerikai energiaügyi, illetve Virgil Popescu román gazdasági és energiaügyi miniszter által aláírt hosszú távú atomenergetikai együttműködésről szóló elvi megállapodás szerint a megépítendő új reaktorok is Candu 6 típusúak lesznek, akárcsak a működő egyes és kettes reaktor.

Románia történetének legnagyobb ipari beruházásához amerikai pénzintézetek – köztük az Exim Bank – bevonásával kötnek legalább hétmilliárd dolláros hitelszerződést.

A román atomerőmű-bővítést az amerikai AECOM vállalat fogja koordinálni egy bővebb észak-atlanti együttműködés keretében, amelybe kanadai és francia cégeket is bevonnak. Popescu szerint a stratégiai jelentőségű megállapodás előkészítését Klaus Iohannis román államfő tavaly augusztusi washingtoni látogatása alapozta meg, amikor az amerikai-román stratégiai partnerség fejlesztéséről írt alá megállapodást Donald Trump amerikai elnökkel. A román elnök akkor kifejezte reményét, hogy a politikai és a katonai-biztonsági együttműködés mellett a román-amerikai gazdasági – főleg energiaipari és nukleáris – együttműködés is új lendületet kap.

A szociáldemokrata kormány tavaly májusban a China General Nuclear Power Corporationa kínai vállalattal kötött előzetes megállapodást a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítéséről. A kínaiakkal 2013-ban, a Victor Ponta vezette baloldali kormány kezdte el a tárgyalásokat az erőműbővítésről.

A tavaly ősz óta hivatalban lévő jobbközép kisebbségi kormány felkérésére a cernavodai atomerőművet működtető Nucleareletrica állami vállalat idén júniusban felmondta az együttműködést a kínai vállalattal, és bejelentette, más lehetőségeket keres a bővítésre.

Bukarest 2013 előtt több tendert is kiírt a cenavodai hármas és négyes blokk megépítésére, de jelentkezők híján, vagy visszalépésük miatt sorozatosan el kellett halasztania a bővítést. A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. 1400 megawatt összesített teljesítményükkel az atomreaktorok Románia beépített villamosenergia-teljesítményének 6,9 százalékát teszik ki, és az ország jelenlegi (a tavalyi évben 55 TWh) villamosenergia-szükségletének mintegy 22 százalékát képesek fedezni. A 3-as és a 4-es reaktorok kapacitása a korábbi tervek szerint szintén 1400 megawatt lenne, így az atomerőmű teljesítménye megkétszereződne. (MTI)

A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay/user1459766245