Az Európa legnagyobb bankjának számító HSBC szeretné tevékenységét összeegyeztetni a Párizsi Egyezménnyel, ezért vállalta, hogy finanszírozási tevékenységét karbonsemlegessé teszi 2050-ig – írja a Reutersre hivatkozva a Portfólió.hu

Nettó zéró szén-dioxid kibocsátást vállalt teljes ügyfélbázisára az HSBC 2050-re, 750-1000 milliárd dollárnyi finanszírozással segítenék az ügyfeleiket is a hasonló átmenetben.

Noel Quinn, az HSBC vezére a Reutersnek nyilatkozott arról, hogy a COVID egy ébresztő volt sokak számára, megtapasztalhattuk, milyen törékeny a világgazdaság egy nagyobb eseménynek kitéve (jelen esetben egy egészségügyi válságnak), és ez csak még inkább rávilágít arra, mit tudna okozna egy nagyobb környezeti hatás a világnak.

A vezér elmondta, hogy Európa legnagyobb bankja saját operációját tekintve 2030-ra szeretné elérni a karbonsemlegességet. A nagyobb cél az, hogy a hitelezésben is elérjék a semlegességet 2050-re.

Ez az egyik legjelentősebb vállalás, amit eddig bank tett a klímavédelem ügyében, ugyanakkor az HSBC-t korábban már több kritika is érte, amiért fosszilis üzemanyag és egyéb, környezetre káros projektet finanszírozott.

Borítókép: Flickr.com