A fotoszintézis biokémiai folyamatában vannak olyan pontok, melyek a mechanizmus összetettsége és a nyersanyagok hiánya miatt lassabban mennek végbe. Az Essexi Egyetem tudósai két olyan kritikus pontot találtak a reakciósorozatban, melynek mesterséges megtámogatásával 27 százalékot tudtak növelni a növények termelékenységén. A valós terepi körülmények között megvalósult felfedezés már a harmadik a Megvalósuló Megnövekedett Fotoszintetikus Hatékonyság kutatási projektjében – írja a Magro.hu a Science Daily cikkére hivatkozva.

Christine Raines, az Essexi Egyetem professzora, a kutatás helyettes kancellárja szerint ebben a században a globális mezőgazdaság számára a legnagyobb kihívást a növekvő világnépesség jelenti.

A becslések szerint az emberiség létszáma 2050-re eléri a 9,7 milliárd főt. Annak érdekében, hogy elegendő növényt lehessen előállítani a világ táplálékszükségletéhez, egy második Zöld Forradalomra van szükség, ami növeli a megtermelhető termésmennyiséget.

A fotoszintézis egy nagyon összetett folyamat, ami körülbelül 170 lépésből áll. A mechanizmus során csupán napfényből és szén-dioxidból keletkezik gyakorlatilag élelem.

A fény kémia energiájának átalakításánál citokróm C6-ot, egy hatékonyabb transzportfehérjét adtak a folyamathoz, ami az algákban is hasonló feladatokat lát el. A Calvin-Benson ciklusnál pedig a cianobaktériumokból származó SBPase nevű kulcsenzim mennyiségét növelték meg. A kutatócsapat továbbá javította a növények vízfelhasználásának hatékonyságát is.

Borítókép: Pixabay/Josch13