A program keretében lehetőség nyílik a közútépítésben vagy fenntartásban korábban nem alkalmazott új építési anyagok, illetve új technológiák, eszközök minősített körülmények közötti kipróbálására az országos közúthálózat egyedileg meghatározott szakaszain – írja az Autopro.hu.

Az ígéretes újítások széles körű alkalmazása előtt szükséges az adott anyag vagy technológia használatával kapcsolatos szakmai tapasztalatok gyűjtése.

Az állami tulajdonban lévő, országosan 32 ezer kilométernyi közúthálózatot üzemeltető Magyar Közút Zrt. lehetőséget biztosít a hazai szakembereknek és vállalkozásoknak, hogy találmányaikat és innovatív megoldási javaslataikat éles környezetben tesztelhessék, amelyhez támogatási forrásokra is pályázhatnak – hangsúlyozta a társaság.

Megvalósítás alatt állnak a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság, valamint a környezetvédelem szempontjait is figyelembe vevő projektek, mint például a vizes bázisú burkolatijel festését célzó projekt, a visszanyert anyagok felhasználásával készült, energiatakarékos és kedvező szénlábnyomú pályaszerkezet alkalmazása, faforgács és cement keverékéből gyártott hangfogó falak felújítása és üveghulladékot felhasználó aszfalt terítése.

A borítókép illusztráció: Pixabay/Alexas_Fotos