Az új esztendő újabb lehetőségeket kínál a környezettudatosságra. Háztartási tippekkel segítünk a fenntarthatóbb jövő kialakításában.

Újévkor fogadalmakat teszünk, amire néhány héttel később már a jótékony feledés fátyla borul. Fogyás, több mozgás, több könyv, kevesebb nassolás és tévénézés, mindez fontos lehet, de az újévi fogadalmaknál is célravezető a fokozatosság elvének betartása. Az élet más területein sincs feltétlen szükség az azonnali, „drasztikus” változtatásra, sokszor elég csupán okosabban, több lépcsőben változtatni a hosszú évek alatt megcsontosodott szokásokon. Néhány nappal az új esztendő beköszönte előtt időszerű átgondolni mindennapjaink energiafaló gyakorlatát. csokorba szedtünk néhány öko-s tippet, amivel energiát spórolhatunk magunknak és megkímélhetjük a világot.

Sokan rálegyintenek amikor az energiatakarékosság egyéni felelősségéről hallanak, pedig ki-ki a maga helyén, az olykor valóban szerénynek tűnő lehetőségeivel is sokat tehet a környezet védelméért.

A klímaváltozás és a fenntarthatóság iránti növekvő tudatosság arra ösztönöz, hogy átgondoljuk mindennapi életünket, és keressük azokat a módszereket, amelyekkel csökkenthetik környezeti lábnyomunkat. Az egyik legfontosabb terület, ahol egyénileg is sokat tehetünk, az otthonunk, hiszen az itt megvalósított változtatásoknak jelentős hatása lehet a karbonlábnyomunkra.

Válasszunk energiahatékony háztartási eszközöket

Amennyiben új háztartási gépet vásárlunk, érdemes meggyőződni arról, hogy milyen energiaosztályba tartozik és mekkora a fogyasztása. Az energiahatékony háztartási eszközök használata hozzájárul a villamosenergia-fogyasztás csökkentéséhez. Az energiatakarékos hűtőszekrények, mosógépek, sütők és világítótestek amellett, hogy pénzt takaríthatnak meg számláinkon, jelentősen csökkenthetik az otthoni energiaköltségeket is. Használjuk a háztartási gépeket tudatosan. Például, töltsük fel teljesen a mosogatógépet vagy mosógépet, mielőtt elindítjuk azokat. Ne hagyjuk bekapcsolva a készülékeket, ha éppen nem használjuk őket.

Megújuló energiaforrások

Akik családi házban élnek, azoknak nagyobb a mozgásterük az otthoni energiaellátás megújuló forrásokból történő biztosítására. Ez szintén hatékony lépés lehet a takarékosság mellett a környezettudatosság irányába is. Napkollektorok, napelemek vagy szélerőművek telepítése segíthet abban, hogy az otthonunk által felhasznált energia egy része tiszta és fenntartható forrásból származzon. Már egészen egyszerű megoldások is léteznek például a lakás hőmérsékletének emeléséhez. Például egy sörkollektor megépítése és beüzemelése is némi plusz ingyen energiát nyújt. A házilag is elkészíthető sörkollektor tulajdonképpen egy légkollektor, ami a napkollektorok legegyszerűbb típusa. Az egyszerű szerkezet előnye abban rejlik, hogy a rendszer által megtermelt hőt továbbítja a felhasználás helyére, ami számos meghibásodási lehetőséget azonnal kizár.

Energiatakarékos LED fényforrások használata

Az energiatakarékos izzók és LED lámpák használata jelentős mértékben csökkentheti a világításhoz kapcsolódó energiaköltségeket. Ezek a lámpák nemcsak kevesebb energiát fogyasztanak, de hosszabb élettartamuknak köszönhetően kevesebb hulladékot is termelnek. Alacsony energiafogyasztásuk révén jelentősen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók vagy a kompakt fénycsövek. Használatukkal csökkenthető a villanyszámla, és kevesebb energia szükséges a működésükhöz.

A korszerű LED lámpák gyártásához olyan anyagokat használnak, amelyek kevésbé károsak a környezetre. Ezenkívül ezek a lámpák nem tartalmaznak higanyt vagy más káros anyagokat, amelyek megtalálhatók a hagyományos fénycsövekben. Ezek a lámpák ugyanakkor kevesebb hőt termelnek a működés során, ellentétben a hagyományos izzókkal. Így csökken az energiaveszteség hő formájában, és az épület hűtési költségei is csökkenhetnek. Az intelligens LED világítási rendszerek lehetővé teszik az automatizált fényvezérlést és az energiamegtakarítást. Érzékelők, időzítők és okosotthon-rendszerek segítségével optimalizálható a világítás az adott környezeti feltételekhez.

Okosan fűtsünk

Ha van rá mód, szigeteljük le otthonunkat megfelelően, és cseréljük le régi fűtési és hűtési rendszereinket energiatakarékos változatokra. A programozható hőmérséklet-szabályozók használata is sokat segíthet az energiahatékony fűtés és hűtés kialakításában. Már az is sokat jelent, ha a téli napokon a termosztátot 2-3 fokkal lejjebb csavarjuk éjszakára, illetve, azokra a nappali időszakokra, amikor a család nem tartózkodik otthon. Amennyiben lecsökkentjük a vízmelegítő hőmérsékletét 50-55 °C-ra, az is jelentős mennyiségű energiát megtakaríthat a fűtési időszakban.

Felejtsük el a standby üzemmódot

A standby üzemmód bár kényelmes, csöppet sem környezettudatos megoldás. Az üzemmód során az eszköz általában készenléti állapotban marad, és készen áll a gyors bekapcsolásra vagy azonnali működésre. Az eszköz ebben az esetben egy minimális mennyiségű energiát fogyaszt, hogy fenntartsa az alapvető funkciókat és az érzékelőket. Emellett néhány eszköz a standby üzemmódban háttértevékenységeket végez, például frissítéseket vagy kommunikációt a hálózattal. Ezek a háttértevékenységek szintén további energiafogyasztással járhatnak. A készenléti üzemmód ráadásul lehetővé teszi az eszközök gyors bekapcsolását, ami időnként további energiát igényel. Kikapcsolt állapotban az eszköz általában minimális energiát fogyaszt vagy egyáltalán nem fogyaszt. Ha egy eszközt hosszabb ideig nem használunk, és nincs szükség gyors indításra vagy készenléti állapotra, érdemes teljesen kikapcsolni, mert így minimalizálhatjuk az energiafogyasztást.

Zárjuk el többször a csapot

Az energiafogyasztás szorosan kapcsolódik a vízfogyasztáshoz. Tudatosan használjuk a vizet, például ne hagyjuk feleslegesen folyni, és fontoljuk meg víztakarékos berendezések telepítését. A víz pazarlásának csökkentése érdekében telepítsünk víztakarékos eszközöket, például öblítőtartály csökkentőt vagy speciális zuhanyfejet. Fontos odafigyelni arra is, hogy ne hagyjunk vizet feleslegesen folyni mosogatás vagy fogmosás közben. Sőt, még tusoláskor a szappanozás idejére is elzárhatjuk a csapot.

Hulladékcsökkentés és újrahasznosítás

Az otthoni hulladék mennyiségének csökkentése és az újrahasznosítás támogatása alapvető fontosságú. A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítható anyagok kreatív újrafelhasználása mind hozzájárulhat a hulladékcsökkentéshez. Például egy kidobásra ítélt függönyből némi fantáziával és kézügyességgel hálós bevásárlószatyrot készíthetünk.

Fenntartható háztartási termékek helyi termelőktől

Az otthoni tisztítószerek, szappanok és egyéb háztartási termékek kiválasztásakor előnyben kell részesíteni a fenntartható és környezetbarát alternatívákat. Ezek rendszerint nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat és csökkentik a környezeti terhelést. Lakókörnyezetünkben érdemes felkutatni azokat a kézműveseket, akik természetes alapanyagokból készítenek szappanokat, kozmetikumokat. Azzal, hogy egyes termékek a hazai termelőtől származnak, a környezet terhelését is csökkentik.

Környezetbarát közlekedési megoldások

Ha lehetséges, válasszunk környezetbarát közlekedési eszközöket, bár rövidebb távon akár gyalogolhatunk is. A gyaloglás és a kerékpározás egyaránt környezetbarát, nincs káros kibocsátásuk, és jó hatással vannak az egészségre.

A tömegközlekedés is jó közlekedési alternatíva lehet egy nagyvárosban. Buszok, vonatok, metrók és villamosok használata lehetővé teszi, hogy sok ember ugyanazon járművel utazzon, csökkentve ezzel a gépkocsival történő közlekedés során keletkező károsanyag kibocsátást.

Vannak, akik az elektromos járművekre esküsznek. Az elektromos autók, elektromos robogók és elektromos kerékpárok kibocsátásmentesek, ha az energiát megújuló forrásokból szerzik be. Ezen járművek elterjedése hozzájárulhat a levegőminőség javulásához és a szén-dioxid kibocsátás csökkenéséhez. Az utóbbi években idehaza is teret kaptak másfajta közösségi közlekedési megoldások. Az autók megosztása, például carsharing és ridesharing szolgáltatások igénybevétele segíthet csökkenteni a gépjárműflotta méretét és szintén csökkentheti az egy főre jutó károsanyag kibocsátást.

borítókép és képek: Kubatovics Áron, SDXL 1.0, további kép: Freepik