Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint ha valaki Magyarországra akarja szállítani a használt akkumulátorokat újrafeldolgozásra, és az ehhez szükséges kapacitás itt megvan, akkor ennek nem lehet gátat szabni – figyelmeztetett Jávor Benedek.

Az Európai Bizottság válaszolt Jávor Benedeknek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetőjének az akkumulátorhulladékok sorsára vonatkozó jogértelmezési kérdésére – derül ki a politikus Facebook-bejegyzéséből.

A részletes jogi elemzés alapján nagyon komoly kockázatként merül fel, hogy Magyarország akkumulátorhulladék lerakattá válik, és a Fidesz mostani döntései nyomán ez ellen egy későbbi kormány még szándék esetén se nagyon tud majd fellépni – írja posztjában Jávor.

Mint a bejegyzésben olvasható, a Környezetvédelmi Főigazgatóság szerint a Magyarországon gyártott akkumulátorokkal kapcsolatos kiterjesztett gyártói felelősséget a megállapodásoktól függően vagy az azokat gépjárművekbe szerelő autógyárak, vagy a kész autókat itthonról más EU tagállamba szállító importőr viseli. Ez utóbbi esetben a termék után fizetendő EPR-díjat is az importőr fogja megfizetni, külföldön.

Az élettartamuk végén a használt akkumulátorok feldolgozása ugyanakkor a Bizottság szerint bárhol megtörténhet az EU-n belül, az egyetlen kikötés, hogy a származási országhoz nagyjából hasonló feltételek legyenek „az újrahasznosítási hatékonyság és az anyagvisszanyerés” tekintetében, amit az újrahasznosítóknak teljesíteniük kell. A használt akkumulátorok importjára, EU-n belüli szállítására más nemzeti korlátozások nem vezethetők be az EB állásfoglalása szerint, ezért ha valaki Magyarországra akarja szállítani a használt akkumulátorokat újrafeldolgozásra, és az ehhez szükséges kapacitás itt megvan, akkor ennek nem lehet gátat szabni.

Jávor Benedek bejegyzésében figyelmeztet: a magyar kormány gőzerővel dolgozik azon, hogy Magyarországra ne csak akkumulátorgyárak, de feldolgozó létesítmények is nagy számban települjenek. Már most is – haláleseteket, megbetegedéseket okozó balesetek, üzemzavarok sokaságával, rendszeresen megbüntetve – működik a SungEel szigetszentmiklósi illetve bátonyterenyei feldolgozója. Szijjártó Péter személyesen jelentette be az Andrada-csoport feldolgozóüzemének létesítését Alsózsolcán. Az akkumulátorgyáraknak is elemi érdeke, hogy gyártási selejtjük, hulladékaik feldolgozása a lehető legközelebb történjen meg, ezért ők is támogatják a feldolgozók betelepülését. A Magyarországon kiépülő, a tömeges gyártáshoz illeszkedő jelentős feldolgozóüzemi kapacitások pedig egész Európában vonzóvá fogják tenni az ott képződő hulladékok hazánkba küldését – pláne, ha például a magas német EPR-díjakból a feldolgozásra kötelezett cégek olcsón elvégeztethetik az újrahasznosítást Magyarországon.

A kormány akkumulátorpolitikája az európai uniós gazdasági és jogi környezetben óhatatlanul a használt akkumulátorok veszélyes és környezetszennyező szétbontásának, feldolgozásának európai központjává teszi Magyarországot, és amint az ehhez szükséges feldolgozó kapacitások létrejöttek a kormány aktív támogatásával, ez ellen fellépni sem lehet – olvasható a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetőjének posztjában. Állítsa le a kormány az akkumulátoripari létesítmények erőltetett ütemű betelepítését az országba, vizsgálja fölül a folyamatban lévő beruházásokat, a már üzemelő létesítmények pedig csak szoros hatósági ellenőrzés alatt működhessenek tovább – zárul Jávor Benedek bejegyzése.