Ma még döntően az ember gyújtja fel az erdőt és a növényzetet Magyarországon, a jövőben a klímaváltozás is besegíthet – figyelmeztet a Másfélfok cikke.

Ha nem cselekszünk, akkor azokon a területeken is jelentősebb tűzveszélyre kell felkészülni, ahol ilyen eddig egyáltalán nem fordult elő – olvasható a Másfélfokon Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzésében.

A száraz növényzet és talaj, valamint a forró, száraz és szeles időjárási helyzet mind kedvez az egyre gyakoribb vegetációtüzeknek, amelyek idén is megmutatták pusztító erejüket: a görögországi tüzekben közel harmincan, Hawaii-on százan haltak meg, Kanadában pedig két magyarországnyi méretű erdőterület égett le, ami a legnagyobb a modern mérések kezdete óta – emlékeztet az elemzés.  Hazánk jelenleg még nem tekinthető kifejezetten tűzveszélyes országnak, de az erősödő globális felmelegedés azonban itt is olyan folyamatokat indíthat be, hogy a jelenleginél akár tízszer gyakrabban is előfordulhatnak olyan körülmények, amelyek például a 2012-es és 2022-es nagy tüzekhez vezettek – figyelmeztetnek a szerzők.

A teljes cikk elolvasható itt: https://masfelfok.hu/2023/10/03/magyarorszag-erdotuz-vegetacio-gyujtogatas-szarazsag-klimavaltozas/

fotó: Ted Erski/Pixabay