Elindult a nagy repohár felmérés

A BKIK és a Zöld Követ Egyesület a fogyasztói elvárásokat is beépítené a jelenlegi rendszer átalakításába – írja a Dontwasteit.hu.

Közölték, elindult a társadalmi egyeztetés a repohár, azaz a rendezvénykörnyezetben használt erős falú újrahasználható pohár visszaváltásáról. A jelenleg átláthatatlan rendszer kérdéseiről a BKIK és a Zöld Követ Egyesület októberben létrehozott munkacsoportja állított össze egy kérdéssort. A most induló felmérés a fogyasztói magatartást és elvárásokat térképezi fel.

Az eredményeket a szakértők beépítik majd a szektor számára készülő ajánláscsomagjukba, amelyet a jogalkotókkal is megosztanak.

Átlagosan hányszor használ egy fogyasztó egy repoharat? A márkajelzéssel ellátott vagy a logó nélküli poharakat használják-e szívesebben? Milyen megoldást tartanának elfogadhatónak a jelenlegi bilétás rendszer helyett? Ehhez hasonló kérdéseket tesznek fel az alábbi november 17-től december 11-ig elérhető felmérésben azoknak, akik kisebb-nagyobb gyakorisággal használnak repoharat, és szívesen látnának változásokat a mostani gyakorlatban.

A munkacsoport álláspontja, hogy a jelenlegi rendszer átláthatatlan, ezért egy olyan új folyamatot kell kialakítani, amelynek végén a fogyasztó visszakaphatja a betétdíjat. Egy új, fenntarthatóbb és igazságosabb repohár-rendszerben a környezetvédelmi szempontoknak és a fogyasztói igényeknek is szerepet kell kapniuk.

A szakértők azt szeretnék elérni, hogy a fogyasztók eldönthessék: visszaadják vagy megtartják-e a poharukat, de mindenképp lehetőséget szeretnének a pénzért való visszaváltásra, hiszen erre adottak a technikai feltételek, akár készpénzes, akár kártyás fizetésről legyen is szó.

Az új rendszer kialakításánál azt is figyelembe vennék, hogy az egyik helyszínen eladott repoharat ne lehessen máshol úgy pénzre váltani, hogy az a kiadási helyen nyereséget, a visszaváltási helyen pedig veszteséget jelent.

A repohár-szabályozás mielőbbi módosítására azért is szükség van, mert 2023. január 1-jétől tilos lesz az egyszer használatos műanyag poharak használata.

A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay/ ColiN00B

One thought on “Elindult a nagy repohár felmérés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére