Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá – írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

A kezdeményezés szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonását az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A javaslat szerint a folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
  • A biológiai sokféleség helyreállítását. Külön hangsúlyt fektetnek a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek – áll a petícióban.
  • A mezőgazdasági termelők támogatását a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az átállásnak a kisgazdaságokra alapuló, több lábon álló és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által kell szerintük támogatnia a termelőket.

Az európai polgári kezdeményezés hivatalos jogi eszköz. Az EU szabályai szerint, ha legalább egymillió uniós polgár – esetünkben 2021. június 30-ig – kifejezi a szándékát a méhbarát mezőgazdasággal kapcsolatosan, azzal jogalkotási javaslat előterjesztésére szólíthatja fel az Európai Bizottságot. A kezdeményezés sikeréhez ezen felül legalább 7 EU-tagállamban el kell érni egy lakosságarányos küszöböt. Magyarországról 15 750 aláírásra van szükség – áll a hazai aláírásgyűjtést koordináló Magyar Természetvédők Szövetsége felhívásában.

Borítókép: Pixabay/PollyDot