Eddig több mint negyvenezren írták alá azt Greenpeace Magyarország petícióját, amelyben a civil szervezet a környezetvédelmi tárca visszaállítását követeli, mert szerintük a megfelelő érdekképviselet hiányában veszélybe kerültek hazánk természeti kincsei. A világon rajtunk kívül még hat országban nincs szakminisztérium.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) tavaly közzétett kutatása szerint a világon összesen hét országban, – Szaúd-Arábiában, Szomáliában, Tanzániában Kuvaitban, Bruneiben, Luxemburgban és Magyarországon – nincs környezetvédelmi minisztérium, vagy hatósági jogkörrel rendelkező független környezetvédelmi ügynökség. A második Orbán-kormány 2010-ben megszüntette a szaktárcát, és a környezetvédelmet az akkori Vidékfejlesztési Minisztériumhoz delegálta.

Eddig 40 ezren szignózták

A helyzet azóta csak romlott, különböző államtitkárságokhoz kerültek a témát érintő ügyek. A vízügy a belügyi tárcánál az energia, a klíma, a hulladék az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál kötött ki. A környezet- és természetvédelemért az Agrárminisztérium felel, de gyakorlatilag csak a levegőtisztaság-védelem maradt náluk. Szakemberek szerint ebben is inkább koordináló szerepet játszanak.

A Greenpeace Magyarország ezért petíciót indított petíciót indított, amelyben Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium visszaállítását követeli. Ebben a civil szervezet az Alaptörvényére hivatkozik, ami szerint a természeti erőforrások a nemzet közös örökségét képezik, védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése állami kötelesség. Kiemelték, hogy a klíma- és ökológiai válság egyre súlyosabb, pusztulnak természeti értékeink, a légszennyezettség, valamint az egészséget károsító vegyszerek miatt pedig tízezrek halnak meg Magyarországon. A követelést eddig 40 ezren írták alá.

Füstölgés.

„A milliárdokat nem sportberuházásokra kell költeni, hanem az ország jövőjét meghatározó dolgokra. Ki kellene alakítani azokat a víztárolási lehetőségeket, amelyeket már évtizedekkel ezelőtt az úgynevezett Vásárhelyi-tervben, a Tisza szabályzásáról szóló program során kidolgoztak. Át kellene állni az ökológiai gazdálkodásra, meg kellene őrizni a talaj termőképességét, megfelelő fajokat kellene kiválasztani. Rengeteg olyan változásra van szükség, ami az itt lakók hosszú távú érdekeit szolgálná, ehhez kell a környezetet és a természetvédelmet megfelelő szinten képviselő minisztérium”– mondta a Very Important Planetnek Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország élővilágvédelmi kampányfelelőse.

Két éve mészároltak

A civil szervezet a hazai természetvédelmi rendszerre mért súlyos csapásnak tartja, tömegesen bocsátották el két évvel ezelőtt a természet- és környezetvédelemben dolgozó szakembereket. Az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságától 2018-ban 340 embert küldtek el, a közszférában történő leépítés során, többségében a természetvédelmi apparátusból. De nem az egyetlen kormányzati döntés, amit sérelmez a civil szervezet a Környezetvédelmi Minisztérium 2010-es megszüntetése óta.

„A minisztérium mellett a természetvédelmi és környezetvédelmi hatóságot is ellehetetlenítették azzal, hogy beépítették a politikusok által vezetett kormányhivatalokba. Pedig ez volt az a szervezet, amely a gazdasági tevékenységeknél döntési akár még vétójoggal is bírt többek között olyan kérdésekben, hogy mit betonozzanak le, vagy hol vezessenek utat. Számos beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítettek, amelyekhez így nem kell hatósági engedély, vagy megfelelő előzetes hatásvizsgálat. Ezzel gyakorlatilag megakadályozták azt, hogy a közösségi érdekek érvényesüljenek a magánérdekkel szemben. Magyarországon ma már nem számít, milyen talajra épül egy autógyár, vagy az, hogy milyen természeti értékek vannak ott, ahol éppen kavicsbányát nyitnak” – emelte ki Rodics Katalin.

Bányában. Fotó: Pixabay/hangela

Csökkentett költségvetés

A környezetvédők azt is felróják, hogy a természetvédelem költségvetési támogatása évek óta folyamatosan csökken. Szerintük a hatékony érdekérvényesítéshez miniszteri szintű szakmai párbeszédre van szükség.

„Az agrártárca jelenleg ellenérdekelt, csak az agyonvegyszerezett mezőgazdaságot támogatja, ami köztudottan a természeti értékek, a fajok, a talaj és a levegő rombolásának egyik fő okozója. Ha ide van beágyazva a természetvédelem, akkor nem tud érdeket érvényesíteni. Erre csak akkor lenne lehetősége, ha a miniszterek egymással vitatkoznának, és nem egy beosztottnak kellene harcolnia az álláspontjáért a saját felső vezetésével” – tette hozzá a civil szervezet képviselője.

Borítókép: Pixabay/SD-Pictures