A napokban megszületett az a kormánydöntés, amely szerint 16 milliárd forintnyi EU-s pénzhez 10 milliárd forintnyi magyar állami önrészt ad a kormány és így a Budapest-Hegyeshalom-Bécs vonalon 15 perccel gyorsabban érhetünk majd célt több jelentős infrastruktúra-fejlesztés nyomán – írja a Portfólió.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent a kormányhatározat az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz keretében megvalósítandó „Szűk keresztmetszetek felszámolása és az átjárhatóság fejlesztése a Budapest (Kelenföld) – Hegyeshalom vonalon” tárgyú CEF projekt hazai társfinanszírozásának biztosításáról. Ennek apropóján adott ki hétfőn egy közleményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely szerint öt olyan projektről döntött most a kormány, amelyek a korábbi CEF pályázati körökben lekötetlenül maradt forrásokból valósulnak meg és ezek legjelentősebbike a nemzetközi vasúti átjárhatóság fejlesztése a Kelenföld-Hegyeshalom vonalon.

A Budapest és Bécs közötti kapcsolatot összesen 25,6 milliárd forint értékű biztosítóberendezési, központi forgalomirányítási és egyéb rendszerfejlesztések gyorsítják.

A szűk keresztmetszet felszámolása és a szolgáltatási szint javítása érdekében Almásfüzitő felső, Hegyeshalom, Komárom és Tata állomásokon megújítják a biztosítóberendezéseket, a teljes viszonylaton továbbfejlesztik, korszerűbbre cserélik a vonatbefolyásoló és központi forgalomirányító rendszereket.

A borítókép illusztráció: Pixabay/cologne-1510555_1920