Testünk zsírból raktároz a legtöbbet, mivel zsírszöveteket minimális energiaráfordítással is létrehozhat, illetve megtarthat, ezáltal azok tárolása is lényegesen gazdaságosabb. A Michigan Egyetem találmánya ezt a modellt próbálta lekövetni, vagyis, hogy a robotokban felhalmozhassanak „zsírtartalékot”. Hogy mi szükség lenne erre? Nos, a fejlesztők szerint a szervezetben elosztott energiaforrások reprodukálásával a robotelemek kapacitása drasztikusan nő, és sokkal több áramot tárolhatnak, mint a hagyományos lítium-ionos megoldásokkal – írja a Rakéta.hu.

Az említett elemek jelentik ugyanis a robottervezés egyik fő korlátját azáltal, hogy a gép belsejében lévő szabad térnek gyakran húsz, vagy annál is több százalékát elfoglalják, és akkor még nem említettük a szerkezetek tömegét, amikre szintén igaz ez.

Az új cinkelem azonban jelentősen növeli az energiasűrűséget, amennyiben a robot külső vázát ellátják ezzel, a lítium-ionosoknál akár hetvenkétszer nagyobb áramkapacitással is rendelkezhetnek. Ráadásul rugalmasabbak is, így a robot több részére telepíthetők.

Borítókép: Pixabay/ergoneon