Az energiaválság következményeképp Oroszország részesedése csökkenhet a világ energiakereskedelmében, és a zöld energiára való átállás felgyorsulhat.

Évekbe is telhet, míg az energiaárak ismét az orosz-ukrán háború előtti szintre csökkennek, mondta az Enel vezérigazgatója. Francesco Starace szerint az áresés az új források  – például a megújuló energia vagy a hőszivattyúk – alkalmazásától várható – írta a BBC.

Az európai kormányok különböző módon próbálnak segíteni a lakosságon és a vállalkozásokon, és – az energiacégekkel együtt – igyekeznek új forrásokat felkutatni. Az Enel 30 országban 70 millió háztartást és vállalkozást lát el árammal és gázzal. A cég azt tervezi, hogy piacának egy részét feladja, és arra összpontosítana, hogy 2040-re elérje a szén-dioxid-semlegességet – mondta Starace. A vállalat a nagyjából 63 milliárd dolláros adósságát is csökkenteni akarja. Az Enel jelenleg a szicíliai naperőművét tervezi fejleszteni, illetve az Egyesült Államokban is építene egy újat. A vezérigazgató szerint a jövőben az energiaigény zömét az atomerőművek és a megújuló források elégítik majd ki.

Az oroszországi invázió után kialakult válság világosan megmutatta, hogy milyen veszélyes, ha Európa csak egyetlen forrásból szerzi be az energiát – mondta Starace.

Az Európai Unió programja, a REPower EU célja, hogy az Unió 2030-ra függetlenedjen az oroszországi energiahordozóktól. Az IEA jelentésében olvasható előrejelzés szerint Oroszország részesedése a világ energiakereskedéséből 20 százalékról 13 százalékra esik.

A jelentésben az is olvasható, hogy – a mostani árszinteket és a kormányzati politikákat elemezve – minden fosszilis energiahordozó iránti kereslet hamarosan tetőzik vagy stagnálni kezd. Az előrejelzés szerint a szén iránti kereslet a következő néhány évben csökkenni kezd, az évtized végéig pedig stagnálni kezd a földgáz iránti kereslet is. Az elektromos autók terjedésével az évszázad közepére a kőolajszármazékok is veszítenek jelentőségükből.

A jelen gazdasági és geopolitikai viszonyok között a piacok kifejezetten sérülékenyek maradnak, a globális ellátás pedig fenntarthatatlan. Ugyanakkor a válság fordulópontot jelenthet, és felgyorsíthatja a zöld energiára való átállást, olvasható a jelentésben. Oroszország a kőolajnak és a földgáznak új piacokat keres – elsősorban Indiában és Kínában –, ám az is látszik, hogy az Ukrajna elleni támadás Európában felgyorsította a befektetést a zöld energiaforrásokba – derül ki az IEA jelentéséből.

Magyarország és a zöld átállás

A hivatalos magyar kormányzati politika kevés jelét mutatja a zöld átállás iránti elkötelezettségnek. A zöld átállás témája inkább a kormányzati politika bírálatában jelenik meg. Matolcsy György jegybankelnök „igazságbeszédként” elhíresült, a kormánnyal szemben erősen kritikus, a parlament gazdasági bizottságának ülésén elhangzott szónoklatának fontos eleme volt, hogy az energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni, ez lenne a kiút legfontosabb eleme. A Párbeszéd határozati javaslatában ugyancsak a zöld átállás érdekében fogalmazott meg javaslatokat. Ezek egyike szerint 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnének az energiahatékonysági szempontból közepes vagy közepesnél rosszabb állapotban lévő lakásukra, családi házukra mindazok, akiknek jövedelme nem éri el a KSH tárgyévi vagy az azt megelőző évi adatai alapján meghatározott medián jövedelem szintjét. A Párbeszéd egy másik javaslata szerint a zöldgazdasági szakemberhiány és munkaerő-szükséglet kielégítésére érdekében rendkívüli, tandíjmentes és legalább a minimálbérnek megfelelő ösztöndíjat biztosító felnőttképzési programot kell indítani.

borítókép: Freepik