Euronews: megszűnhet a németek kilenc eurós utazóbérlete

A Euronews értesülései szerint Németország azt tervezi, hogy jelentősen megnöveli a nyár elején bevezetett kedvezményes tömegközlekedési bérlet árát.

A 9 eurós bérletet kísérletként vezették be, hogy rábírják az embereket a tömegközlekedés használatára, most pedig azt tervezik, hogy az árát havi 49 euróra emelik.  A közlekedési szakértők világszerte nyomon követték a kísérleti projekteket és számos elemző tanulmány született a témában.

Az érdekvédő szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a havi bérletek áremelkedése milliókat zár ki az utazásból, többségükben olyanokat, akik egyébként is a megélhetési költségek drasztikus emelkedésével küzdenek. Mivel a 49 eurót nem tartják megfizethető összegnek, egy évi 365 euróba kerülő bérletet javasolnak.

A környezetvédők inkább attól tartanak, hogy az ár nem lesz elég alacsony ahhoz, hogy átcsábítsa az embereket az autókból.

További nehézségnek látják, hogy a vidéki szolgáltatási színvonal sokak számára megnehezíti a tömegközlekedésre való átállást.

Az új jegy várhatóan mintegy 3 milliárd euróba kerül majd az adófizetőknek, a költségeit egyenlő arányban osztják meg a szövetségi kormány és az tartományok között. Bevezetése januárra várható.

A borítókép illusztráció. Forrás: Wikipedia Commons

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére