Az uhu a legnagyobb méretű hazai bagolyfaj. Jellegzetes narancssárga szemei, tollfülei és tollas lábai vannak. Magyarországon állománya az utóbbi évtizedben erősödést mutat – írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park. Jellemzően a középhegységek kőbányáiban, sziklafalain költ, esetleg elhagyott gólyafészekben, vagy leszakadt fák törzsében.

Az utóbbi években azonban egyre gyakrabban tűnnek fel az alföldi tájakon, sőt a Jászságban már költöttek is.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén költést még nem regisztráltak, de itt is több példány megfordult már. Dévaványa északi határrészén tavaly szeptemberben egy sérült uhut találtak, amelyet később, a gyógyulás után szabadon engedtek. Néhány nappal ezután, szintén Dévaványa hátárában két felnőtt példányt láttak éjszakázni egy fasoron. Többször érkezett jelzés arról is, hogy a Hármas-Körös gyomaendrődi árterében bukkant fel egy-egy nagytestű bagoly.

Legutóbb március 15-én, hivatásos vadászok találtak rá egy élvefogó, „köbös” csapdába esett uhura.

Minden bizonnyal ráment a csalira és a ketrecszerű csapda megfogta. Szerencsére az idős, szépen fejlett, jól táplált, egészséges madár sértetlen maradt, így Igazgatóságunk munkatársai a szemrevételezést követően, a helyszínen szabadon engedték.

Az uhuk sűrűsödő felbukkanása reményt ad arra, hogy hamarosan költőfajként is megjelennek a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Erre utal az is, hogy az utóbbi években párzásra hívó hangjukat is hallani lehetett már.

A borítókép illusztráció. Fotó: Akumiszcza/Wikimedia