Az orosz agresszió nyomán világossá vált, mennyire fontos, hogy okosan használjuk fel az energiát, és mennyire fontos, hogy ne éljünk más országoknak kiszolgáltatva, energiafüggésben. A Párbeszéd online petíciót indít, a Paks2 beruházás azonnali leállításért, mert meg kell szabadítani Magyarországot az orosz energiafüggéstől áll a párt közleményében.

 Magyarország energiafüggetlensége két tényezőn múlik. Át tudunk-e állni egy olyan energiarendszerre, amely nem importközpontú, tehát nem teszi hazánkat külső szereplőktől függővé. Erre a legjobb megoldás a megújuló energia, hiszen például a szél, a nap vagy a geotermia itt van helyben, s az energiatermeléshez nem kellenek külső szereplők. Ezzel szemben az olaj, a földgáz és az atomerőművekben használt urán importfüggéssel jár, hiszen ezek vagy egyáltalán, vagy kellő mennyiségben nem állnak rendelkezésre idehaza. Az atomenergiánál még további óriási problémát jelent, hogy az atomerőművekből származó – több százezer évig sugárzó – hulladékok tárolása szintén nem megoldott Magyarországon. Mind az uránbeszerzés, mind a nukleárishulladék-lerakás tekintetében Oroszországra szorulunk. Ezt a függést fel kell számolni.


 A második ilyen tényező az energiatakarékosság. Közismert, hogy a legolcsóbb energia az, amit fel sem használunk. Az energiatakarékosságnak rengeteg formája van, a megfelelő, energiatakarékos technológiák alkalmazásától a lakossági szemléletformálásig. Az egyik legfontosabb ilyen terület az építésügy, hiszen a korszerűen megépített, klímabarát anyagokat használó, jól szigetelt épületek energiafelhasználása töredéke annak, amit most felhasználunk. A zöldek már évek óta hangoztatják, hogy ez lenne az „igazi rezsicsökkentés”. A valódi energiatakarékosság hosszú távon is csökkenti a rezsiköltségeket, miközben megvéd minket a klímaválságtól. Arról nem is beszélve, hogy az átállás egy energiatakarékos rendszerre rengeteg zöld munkahelyet hozna létre hazánkban.


Orbán Viktor megint fordítva ül a lovon. Az energiahatékonysággal, az energiatakarékossággal érdemben nem foglalkozik, európai relációban e területeken nagyon rosszul állunk. A kormány évek óta akadályozza a megújuló energia projektek megvalósulását, miközben a Paks2 beruházást erőlteti, amellyel hosszú távon továbbra is orosz függésben tartana minket. A Párbeszéd ezért online petíciót indít a Paks2 beruházás azonnali leállítása érdekében. A kormány veszelyes energiapolitikáját meg kell akadályoznunk minden eszközzel, április 3-án pedig kormányváltással – olvasható a közleményben.

Forrás: Pikist