Magyarország az Európai Unió második legkorruptabb tagállama – írja a 444.hu a Transparency International jelentésére hivatkozva. A nemzetközi szervezet 180 országot és területet rangsorol egy 0-tól 100-ig terjedő korrupciós skálán, a 100 jelöli a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb mértékű korrupciót. Az 1995 óta mért korrupcióérzékelési indexet 13 különböző felmérés segítségével számolják ki évről évre, a kutatásba szakértőket és üzletembereket is bevonnak, hogy minél pontosabb képet kaphassanak arról, hogy az adott országban milyen mértékben van jelen a korrupció az állami intézményi rendszerben, a közszférában, a gazdaságban és a társadalomban.

Magyarország 2021-ben kapta az eddigi legkevesebb pontot, 43-at. Ezzel a pontszámmal – Bulgária (42 pont) és Románia (45 pont) mellett – a legrosszabbul teljesítő EU-s országok közé tartozunk. A nemzetközi szervezet jelentése szerint a magyar kormány kihasználta a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet arra, hogy megszilárdítsa hatalmát és korlátozza a szabadságjogokat, mint például a médiaszabadságot és a véleménynyilvánítás szabadságát is. A 180-as világranglistán Magyarország a 73. helyen áll.

A mostani felmérés szerint az európai uniós országok átlaga 66 pont, ami 2012 óta csak egyetlen ponttal emelkedett. Az elmúlt évtizedben a régió 26 országában vagy csökkent, vagy alig vagy egyáltalán nem történt jelentős előrelépés. A ranglistát Dánia, Finnország és Új-Zéland vezeti 88 ponttal, a végén Szomália és Szíria áll 13 ponttal.

Borítókép: Pixabay/stevepb