A pékek önköltsége folyamatosan nő, és még a garantált bérminimum közelgő emelését is ki kellene gazdálkodniuk valahogyan – írja az Index.hu.

A folyamatosan emelkedő búzaárak miatt nyár óta várható, hogy a kenyér ára rövidesen eléri a négyszáz forintos határt. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, szeptemberi inflációs jelentéséhez kapcsolódó fogyasztói táblázata szerint ezt az egész éves lassú, ám kitartó emelkedés ellenére még épphogy elkerültük: a fehér kenyér kilója januárban átlagosan 374 forint volt, szeptemberben már 399 forintba került a boltokban. Azóta vélhetően már túl vagyunk ezen is, tekintve hogy a legutóbbi lisztáremelés hatása vélhetően épp októberben jelent meg a pékek áraiban is. Hosszabb távon azonban újabb emelésekre kényszerülhetnek a pékek. 

A terménydrágulás ráadásul nem lassul a világ tőzsdéin sem, Párizsban tonnánként 99 996 forintos fronthavi áron jegyezték a héten az étkezési búzát, míg a fekete-tengeri búzára 97 153 forintos áron kötöttek üzletet a chicagói árutőzsdén, a belföldi előállítású búzával pedig 84,6 ezer forintos tonnánkénti áron üzleteltek ugyanott.

Borítókép: Pixabay/ Couleur