Az amerikai űrügynökség visszatérését a Holdra több tényező is hátráltatja, így a 2024-es dátum szinte biztosan csúszni fog – állapítja meg a NASA Főfelügyeleti Hivatala (Office of Inspector General, OIG) által kedden kiadott jelentés.

A negyven oldalas dokumentumban az  OIG a késedelem okai között felsorolja az SLS rakéta  valamint az Orion űrkapszula elhúzódó fejlesztését, valamint szerintük a Blue Oirgin is szerepet játszott a csúszásban, amikor megtámadták a NASA-nak azon döntését, hogy a SpaceX fejlesztheti ki a Holdkompot, ami hónapokra leállította a folyamatot – írja a Rakéta.hu.

Az OIG mostani jelentése elsősorban az asztronauták szkafanderére koncentrál, amelynek fejlesztése az eredeti tervekhez képest már most is húsz hónapos csúszásban van. A dokumentum szerint a céldátumot részben a világjárvány miatt nem sikerült tartani, de a csúszásban a technológiai kihívások valamint a finanszírozási hiányosságok is szerepet játszottak.

Az amerikai űrügynökség negyven év után kezdett bele egy új szkafander fejlesztésébe, amit már kifejezetten úgy terveztek meg, hogy a Hold és akár a Mars rideg körülményei között is megfelelő védelmet biztosítson az űrhajósoknak.

Bár a jelentés alapján a szkafander legkorábban 2025 áprilisára készülhet el, a friss hírekre már Elon Musk is reagált azt állítva, hogy a SpaceX képes lenne időre leszállítani a megfelelő öltözetet az űrhajósok számára.

Borítókép: Pixabay/ Kanenori