Január közepén érkezik Magyarországra az első tramtrain, ősztől Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő vasút-villamos – közölte a MÁV-csoport a honlapján.

A tram-train jármű három részben érkezik meg Szentesre. Az összeszerelést követően a vonali próbákat a Stadler várhatóan február hónapban kezdheti meg. A gyártó tájékoztatása szerint februárban megérkezik a második tram-train is. Az első három jármű várhatóan 2021 szeptember végén áll forgalomba.

A tervek szerint 2021 november végére már nyolc tram-train jármű kap hatósági engedélyt és közlekedhet Hódmezővásárhely és Szeged között.

A tramtrain 216 férőhelyes, amiből 4 mozgássérült hely. Szeged és Hódmezővásárhely villamosvonalán 50 kilométeres óránkénti maximális sebességgel haladhatnak, míg a két város közötti nyílt vonalon dízel meghajtással, 100 kilométeres óránkénti megengedett sebességgel szállíthatják az utasokat. A nagy részben alacsony padlós és akadálymentes Citylink járművek légkondicionáltak, fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel rendelkeznek, kerékpárok és babakocsik szállítására is alkalmas.

A tram-train Szegeden az 1-es villamos vonalán közlekedik Szeged pályaudvartól Szeged-Rókus vasútállomásig, majd a 135-ös számú Szeged–Békéscsaba vasútvonalon halad tovább Hódmezővásárhelyre.

Borítókép: Tram train. Fotó: MÁV-csoport