A Hévízi-tó kifolyó vizében, a Gyöngyös-patakon fogott furcsa halra lett figyelmes egy horgász, miután csalival kifogta.

Mint a Veol és a Sokszínű Vidék írásából kiderül: Közép-Amerikából származó díszhalat, a tűzfejű tarkasügért illetve hibridjének egy sötétebb színezetű hím példányát fogta ki. Sszakértőkhöz fordult ugyanis, a Magyar Haltani Társaság pedig megadta a választ.

A Balatoni Limnológiai Intézet szerint a Hévízi-tó kifolyójától egy-két kilométeren át meleg a víz, és felelőtlen akvaristák te­lerakják olyan halakkal, melyeket akváriumi céllal tartanak az országban.

Mint Czeglédi István tudományos munkatárs a Veolnak elmondta: az akvaristák elengedik, tenyésztgetik, ha úgy döntenek, kiszedik őket. Ezt megcsinálják halakkal, de más állatokkal és növényekkel is. Legalább 3-4 trópusi sügérféle él már azon a szakaszon, melyek a téli hidegben is vígan elvannak a meleg vízben, nyilván alacsonyabb vízhőmérséklet esetén elpusztulnának, mert ezek az állatok a hideget nem bírják.

A szakember szerint ezeknek a fajoknak semmi keresnivalójuk hazánk természetes élőhelyein, kiszoríthatják az őshonos fajokat. Elveszik a táplálékukat vagy búvóhelyei­ket, de ragadozóként akár ki is pusztíthatják őket. Nemcsak különleges élőhelyeken, de a Balatonban is élnek idegenhonos és invazív halfajok.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons/Túri Dániel