Pompás égi jelenséget figyelhetünk meg e hét zárásaként és a következő hét nyitányaként: az év leglátványosabb és leginkább megbízható meteorraja ugyanis a december közepén tetőző Geminidák.

A természeti csodára a figyelmet felhívó National Geographic szerint az egyetlen probléma az időjárás szokott lenni, hisz a tél első felében hazánkban igen gyakori az úgynevezett hideg légpárnás helyzet, amikor az egész Kárpát-medencét ködös légtömeg tölti ki.

Ha legalább valamennyire derült éjszakánk lesz, december 13-14-én már kora estétől érdemes figyelni az eget.

Aki oly szerencsés, hogy saját kertjéből, vidékről, fényszennyezésben szegény égbolton nézelődhet, az akár az egész éjszakát is a meteorok megfigyelésével töltheti, hisz hajnalig láthatóak lesznek.

Mint a portál fogalmaz: a Geminida meteorok átlagfényessége nagyobb és több fényes meteorral szolgál e raj, mint bármelyik másik. E meteorok a közepesnél egy kicsit lassabbak, fokozva a látványt.

A maximum éjszakájának közepén legalább 60-70 meteort biztosan láthatunk, derült és sötét egű helyszínen. Kora este és kora hajnalban ez óránként 20-30 lehet. Az esti időszakra jellemzőbbek a hosszú égi utat bejáró meteorok, így már ilyenkor is érdemes lehet fotózni. Idén szerencsére a holdfény se zavarja majd az észleléseket, hisz újholdas éjjelre esik a maximum.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons