Az emberi test földi körülmények között, azokhoz alkalmazkodva fejlődött. Nem kérdés, hogy ezeket hátrahagyván a testünket különféle, a működés szempontjából nem feltétlen optimális hatások érik – írja a Rakéta.hu.

Azt azonban sokáig nem tudták, hogy egészen pontosan milyen módon károsítja a világűr az emberi testet. Pedig ez egy fontos kérdés, most hogy a küszöbén állunk, hogy egyre több ember egyre hosszabb időt töltsön odafent. Szerencsére, úgy tűnik, a válasz is kezd körvonalazódni.

A mostani tanulmányhoz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az évtizedek alatt elvégzett kísérletek, valamint 59 űrhajós mintái adták az alapot többek között. A tanulmány megvilágítja, hogy milyen hatásokat gyakorol az alacsony gravitációs környezet, a sugárzás, a szűk helyek és a többi faktor az emberi szervezetre.

Az eredmények szerint az egyik legfontosabb effektus a mitokondrium energiatermelésének a „meghibásodása”. Ennek következtében pedig több kulcsfontosságú szervünk is veszélybe kerülhet, károsodhat. Az első nyomokat a felfedezéssel kapcsolatban azonban a rágcsálókon végzett megfigyelések szolgáltatták: azt vették észre, hogy az ISS-re felvitt egerekben a mitokondrium funkciózavara folyamatosan előbukkan. Erre több, egymással kapcsolatban sem álló szervben felbukkanó problémából következtettek. Ezt – a mitokondrium „meghibásodásával” – kapcsolatos elméletet aztán az asztronauták adatai is megerősítették.

Borítókép:Pixabay/WikiImages