Csaknem félmilliárd forintból korszerűsítik a Szegedi Közlekedési Kft. hét épületét, a fejlesztéstől jelentős energiamegtakarítást várnak – közölte az önkormányzati tulajdonú vállalkozás.

A szegedi elektromos tömegközlekedést is működtető cég a beruházást 400 millió forintos uniós támogatással finanszírozza, melyet az önkormányzat 80 millió forinttal egészít ki. Az energiahatékonyságot javító felújítások célja a gázalapú fűtési rendszer kiváltása, illetve használatának minimalizálása, ezért valamennyi épületnél napelemes és hőszivattyús rendszert alakítanak ki a szigetelés korszerűsítése mellett

A trolibuszmosó-, illetve javítócsarnoknál kicserélik az oldalfalak kopolitüveg-burkolatát és az elöregedett fém-üveg nyílászárókat, az épületek teleszkópkapuit, valamint a lapos tetők szigetelését.

Korszerűsítik a javítócsarnokkal egybeépült irodaház fűtési rendszerét is. A pályás műhely, valamint a raktárépületnél is megtörténik a tető és a homlokzat szigetelése, a nyílászárok cseréje, és a fűtésrendszer korszerűsítése.

A két végállomás épületénél – Tarjánban és Makkosházán – az elektromos energiaigény kiszolgálására napelemeket telepítenek, a meglévő kazánokat pedig hőszivattyús fűtőrendszerre cserélik.

A projekt eredményeként az épületek primer energiafogyasztása évente több mint 3 megajoule-lal csökken, a megújuló energiafelhasználás pedig 1,4 megajoule-lal nő. (1 megajoule 0,280 kilowattóra)  A fejlesztés eredményeként az üvegházhatású gázok éves kibocsátása csaknem 300 tonna szén-dioxidnak megfelelő mennyiséggel csökken. (MTI)

A borítókép illusztráció. Fotó: Pikist