Vadmacska könnyed, reggeli sétájára hívja fel a figyelmet a Sajó árterén a Bükki Nemzeti Park vadkamerájának felvétele. Mint a nemzeti park a honlapján fogalmaz: nem kapkod, nem siet, hanem a jól ismert vadászösvényén, vagyis kidőlt fákon sétál át a tavacska mellett. A végén kicsit talán bosszankodva, hiszen pár másodpercig a vízbe is be kellett lépnie, amit nem nagyon szeret.

A vadmacska 1974 óta védett és 2012 óta pedig fokozottan védett őshonos macskaféle ragadozónk, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 000 Ft.

Érdekes módon a faj fennmaradásának egyik legfőbb veszélyeztetője a házimacska a nemzeti park szerint. Azokon az területeken, ahol az erdei élőhelyek degradációja, átalakítása miatt eleve lecsökkent a vadmacska állomány egyedszáma, ott sajnos „ráfanyalodik” a házimacskára és az így kialakuló hibridizáció következtében félő, hogy a genetikailag sodródnak, szegényednek vagy épp vesznek el az ottani vad állományok.

Igazgatóságunk elkötelezett a vadmacska megőrzése terén, reményeink szerint a jövőben erre uniós segítséggel még több lehetőségünk nyílik. Addig is próbáljuk minél jobban nyomon követni ennek a ritka, rejtélyes életű ragadozónak az életét.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons