Újabb számítógépes vírust fedeztek fel a kutatók, mely mind közül az egyik legkártékonyabb lehet, ugyanis a fertőzésének az is lehet a kimenetele, hogy a számítógépen lévő összes adatot kitörli – írja a Liner.hu.

A HEH névre hallgató botnet gyakorlatilag kivégzi azokat a számítógépeket, amelyeket megtalál. A lap beszámolója szerint ez egy frissen felfedezett zombivírus, mely egy folyamatos, gyors jelszópróbálgatáson alapuló úgynevezett „brute-force” támadást indít az internetre Telnet portokon keresztül csatlakozó rendszerek ellen.

Ha az eszköz alapértelmezett vagy könnyen kitalálható Telnet hitelesítőt használt, a botnet könnyen hozzáférést tud szerezni a rendszerhez, és azon nyomban letölti a hét bináris kód egyikét, melynek útján sikerül installálni a kártevőt a számítógépre.

A lap az ismertetőben arra is kitér, hogy a fertőzött eszközök ezután maguk is csatlakoznak a robothálózathoz és brute-force támadásokat indítanak más gépek ellen, ebből kifolyólag a vírusos kód gyorsan végig tud söpörni a hálózatokon.

Borítókép: Pixabay/6Simon