A fekete gombákat először a Pripjaty városának közelében történő atomerőmű robbanása után fedezték fel Ukrajnában. A tudósok sokáig értetlenül álltak azelőtt, hogyan sikerült túlélniük a Csernobil tartományában uralkodó radioaktív sugárzást – írja a Femina.hu.

Ahogy tovább vizsgálták, érdekes dologra lettek figyelmesek: nemhogy átvészelték a szélsőséges körülményeket, de úgy tűnt, mintha kifejezetten vonzódnának a sugárszennyezett tárgyak iránt.

Alapos vizsgálatok során kiderült, hogy a fekete gomba melanin nevű anyagának köszönhetően szó szerint kiszívja a radioaktivitást a szennyezett anyagokból, majd energiává alakítja át. Éppúgy, ahogy a növények a fotoszintézis során a szén-dioxidot oxigénné változtatják, a gombák elnyelik a halálos sugárzást az úgynevezett radioszintézisük során. 

Kasthuri Venkateswaran, a NASA tudósa szerint, ha ezt a sugárnyelő képességet kinyernék a gombákból, olyan gyógyszert tudnának belőle előállítani, mely védőréteget adna különböző halálos sugarak ellen.

Ez a szer hasznos lenne sugárterápián átesett rákbetegek rehabilitációjában is, illetve atomerőműben vagy egyéb sugárveszélyes helyen dolgozóknak. Sőt akár elektromos készülékek áramellátására is fel lehetne használni, mintegy új, környezetbarát, megújuló energiaforrásként. 

Pixabay/Wendelin_Jacober