A mai nappal levélküldő kampányt indított a Greenpeace, amiben a szervezet sorra vesszi, mit tart igazán abszurdnak az éghajlatvédelem terén Magyarországon.

10 pontban sorolják fel a kormány elégtelen vagy hibás intézkedéseit.

A kampány apropójául Orbán Viktor évadnyitó esszéje szolgált, amiben abszurditásig emelt klímacélokról beszélt az EU kapcsán. Mint a szervezet írja, most zajlik az EU-s kibocsátási célszámok újragondolása, szigorítása.

Pár hét múlva az Európai Tanács is szavaz az EU új klímacéljairól, ahol Orbán Viktor fogja képviselni hazánkat. A 65 százalék lenne a tudományos jelentések által javasolt megfelelő célszám.

A 10 pont között a Greenpeace elsőként az írja: abszurd az, hogy a klímaválság közepén 75 000 000 000 forint közpénzt költött az állam az 51 éves Mátrai szénerőműre, hogy az továbbra is vígan pöföghesse a levegőbe a szén-dioxidot. Az utolsó pont szerint pedig abszurd az, hogy miközben a kormány szerint klímabajnokok vagyunk, 2019 júniusában többek közt a magyar miniszterelnök vétója miatt nem tudott megszületni az Európai Unió klímasemlegességi megállapodása.

Kiemelt kép: Pikist