Sebességrekord a világűrben

Nem nagyon verte nagydobra a NASA, de az egyik, 2018-ban fellőtt űreszköze, a Parker napszonda (Parker Solar Probe, PSP) újabb kozmikus sebességi rekordot döntött, ahogy tizedik alkalommal meglehetősen közel elhaladt a Nap mellett: a szonda sebessége 163 km/másodperc, vagyis 586 000 km/h volt a november 21-i napközelítés közben.

Ezzel egy időben napközelítési rekordot is döntött, ugyanis 8,5 millió kilométerre haladt el a Naprendszer központi égitestjétől. A korábbi rekordokat augusztus 9-én állította fel, akkor 10,4 millió km-re haladt el a Nap mellett 532 000 km/h-s sebességgel – a küldetés terv szerint 2025-ben lesz a csúcson, akkor alig 6,12 millió kilométerre lesz a szonda a Nap felszínétől, miközben nagyjából 690 000 km/h-s csúcssebességet ér el. Bár már ez is felfoghatatlan tempó, ez a sebesség még mindig csak 0,064 százaléka a fénysebességnek, jól látszik tehát, hogy távol vagyunk a sci-fikből ismert űrbéli ide-oda cikázástól – írja az Telex.hu.

A PSP a Nap légkörét vizsgálja, hogy többet megtudjunk azokról a hatásokról, amelyek a műholdak működésétől kezdve az űrhajósok biztonságán át az északi fényig bezárólag rengeteg dolgot befolyásolnak.

Mivel a szonda – amelyet a NASA történetében elsőként élő emberről, Eugene Parker asztrofizikusról neveztek el – a Nap közelében elhaladva óriási hőnek és még nagyobb sugárzásnak van kitéve, komoly védelemre volt szüksége, ezért egy 11 cm vastag és 2,4 m átmérőjű szén-kompozit hővédő pajzsot kapott. Ez védi meg az 1400 fokos hőtől és a Föld körül keringő műholdakat érő sugárzás 500-szorosától.

A szondára további 14 napközelítés vár még, mindegyik során valamivel közelebb kerül a Naphoz, és a sebessége is nő, a küldetés végén a Nap hője és sugárzása végez majd vele.

Legalábbis, ha bírja addig, a Parker napszonda ugyanis nem várt, egészen apró ütközések sorába futott bele, amiket kozmikus porszemcsék okoznak, amik a működésére is kihatással vannak.

Borítókép: Pixabay/geralt

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére