Élő, vágott vagy műanyag. Egy okos döntéssel karácsonykor is sokat tehetünk a bolygónkért.

Advent időszaka nemcsak a várakozásé, gyakran fog el bennünket a sürgető érzés az ünnepi készülődés közben. Sokan a meghitt töltekezés napjait lótás-futással töltik, igyekeznek előrelátó módon készülni, bevásárolni, megfelelni az elvárásoknak. Alapanyagokat vásárolnak az ünnepi fogásokhoz, keresik a személyre szabott ajándékokat, és nem utolsósorban fenyőfa után caplatnak a városban.

Nem is olyan egyszerű eldönteni, milyen szellemben készüljünk a karácsonyfával és az ajándékokkal. Sokan úgy gondolják, nem kell mindenáron méregdrága ajándékokkal előrukkolni, számukra elég egy szerényebb, jelképes ajándék, egy apró figyelmesség. Kézműves portéka, igényes szakácskönyv vagy egy kedves rajz, kötött pulóver is nagy meglepetést és örömet okozhat a szeretteinknek.

Mi a legjobb megoldás a karácsonyfára?

Vágott, földlabdás-cserepes erdei fenyő, vagy egy fenyőág pár szem szaloncukorral és angyalhajjal? Vagy gondolkozzunk hosszabb távlatokban és mégiscsak vásároljunk inkább egy műfenyőt? Melyik megoldás terhelné legkevésbé a környezetünket? A döntés előtt nem árt alaposan átgondolni a lehetőségeket.

Illatos élő fenyők

Sok család számára az elsődleges szempont egy karácsonyfa vásárlásakor az, hogy mennyire terheli meg a büdzsét. Természetesen a karácsony előtt napokban már sokfelé csillagászati összegbe kerülnek az élő fenyők, ennek ellenére még ekkor is sokan vásárolnak. Idén sem lesz hiány termelői fenyőfákból Magyarországon, ki-ki megtalálhatja a pénztárcájának megfelelő karácsonyfát. A fenyőfa árak 2023-ban is széles skálán mozognak, advent kezdetén a termelők a tavalyi évhez hasonló áron kínálják az árut. A nordmann fenyő minden egyes méteréért 6000-8000 forintot, az ezüstfenyőért 5000 forint körül összeget, a lucfenyőért pedig körülbelül 4000-5000 forintot kell fizetni a vásárlóknak. A nordmann fenyőben gyönyörködhetünk a legtovább, az ezüstfenyő sokak számára a legszebb és igaz, hogy a lucfenyő illata utolérhetetlen, de ez a fajta válik meg leghamarabb a tűlevelektől. Cseppet sem hálás időtöltés januárban négykézláb szedegetni a szúrós leveleket a szőnyegből.

Az élő fenyőről másképpen is gondolkozhatunk. Az utóbbi években egyre többen vásárolnak földlabdás fát, ők azok, akik az ünnepek után a karácsonyfát kiültetik a saját kertjükbe vagy odaajándékozzák egy barátjuknak. Amennyiben a kiszolgált karácsonyfának a kertben találnak megfelelő helyet, az is előfordulhat, hogy következő évben újra kiássák, beviszik a szobába, majd januárban ismét a kiültetik. Korántsem biztos, hogy ezzel a fának jót tesznek. A vágott fenyőt kedvelők gyakran kihangsúlyozzák, hogy az országban számtalan helyen művelt fenyőültetvényeken kifejezetten hasznos, ha a fák gyökérzete a talajban marad. Ebben az esetben a fenyőnek a föld alatti része megtartja, elraktározza a csapadék egy részét, melyet a szárazabb időszakokban kipárologtat. Az is elgondolkodtató tény, hogy minél többen vásárolnak vágott fenyőt, annál több termelő jut elegendő bevételhez, így a megvásárolt fákkal magyar családokat támogatunk.

Nemcsak a kiültetés lehet a megoldás a karácsonyfa hasznosítására. Ipari méretben fűrészport vagy mulcsot (talajtakaró) kis energiabefektetéssel is lehet készíteni a fenyőkből, és emellett tüzelőnek is kiválók. Bár a fenyő magas gyanta tartalma miatt nehezebben komposztálható, a lakosságtól visszaérkező karácsonyfák egy része hazánkban a komposztálóüzemekbe kerül.

A műfenyő is szépen ragyog

Az ár-érték mellett a felhasználhatóság is sokak számára fontos, de nemcsak ők vásárolnak műfenyőt. Akiknek nyűg a karácsonyfa utáni szaladgálás, azok egyre gyakrabban választják a műanyagból készült szobadíszeket. A szebb műfenyők ma már szinte a megszólalásig hasonlítanak egy-egy élő fenyőre, igaz, az áruk cserébe igencsak borsos. Ám ha azt is figyelembe vesszük, hogy sok-sok évig örömet okozhatnak a családnak, akkor már nem is annyira költséges a dolog. A webáruházak mintegy 12-15 ezer forinttól nagyjából 90 ezer forintig kínálják a műfenyőt 180 centiméter körüli méretben. Könnyen kiszámítható, hogy még a drágábbak ára is megtérül 5-6 év alatt. Ennek ellenére sokan idegenkednek a műanyagtól, hiszen bármennyire is tetszetős egy-egy igényesebb darab, a fenyőillatot nem csempészheti be a nappaliba. Erre a műfenyők kedvelői a párologtatók, illóolajok használatát javasolják.

A műfenyők árát az is növeli, hogy a felhasznált műanyagok miatt minden esetben tartalmaznak környezetvédelmi termékdíjat, melyet a forgalmazó fizet meg. A termékdíj mértéke 2018-tól kilogrammonként több ezer forint is lehet. A műfenyők ellen számtalan érv felhozható, például az, hogy a többségüket délkelet-ázsiai országokban gyártják, így már maga az Európába szállításuk is hatalmas környezeti terheléssel jár. Ezeknek az „örökzöldeknek” a többsége PVC-ből készül. A polivinilklorid nehezen újrahasznosítható – a szelektív kukába sem dobható – anyag. Azt sem árt végig gondolni, hogy a PVC gyártása során rákkeltő anyagok szabadulnak fel.

Már kölcsönözni is lehet

Az önkormányzatok karácsonykor is megpróbálnak segíteni a rászorulóknak. A dél-alföldi Bordányban nem kell lemondani az élőfenyőről annak sem, akinek szerényebbek az anyagi lehetőségei. A Csongrád-Csanád vármegyei község önkormányzata takarékos ötlettel állt elő néhány éve, amikor a település honlapján egy karácsonyfa kölcsönzési akciót hirdetett. A Homokhátság szívében bárki kölcsönözhet magának karácsonyfát, évről évre néhány tucatnyi fenyőből választhatnak a falusiak.

Idén harminc darab fát ajánlott fel az önkormányzat kölcsönzésre. A bérleti díj tízezer forint, de ha január elején kiültethető állapotban visszaszolgáltatják a fát, akkor ötezer forintot visszakap a család. A bordányiak más módon is óvhatják a környezetüket, jövőre a bérleti díj másik feléért egynyári virág vásárlásához kapnak ötezer forintos utalványt. Így kapcsolódhat össze az ünnep, a környezettudatosság és a településszépítés ügye egy-egy településen.

A szívünkben legyen karácsony

Nem mindenkinél ragyognak ünnepi fények a lakásban karácsonykor. Az idősebbek háztartásában olykor mindössze egy-egy vázába helyezett, feldíszített fenyőág emlékeztet az ünnepre. Vannak olyan családok is, ahol csupán a kertben vagy a ház előtt feldíszített fenyőfával ünnepelnek.

Nem könnyű dönteni, melyik karácsonyfa a megjobb megoldás számunkra, de az anyagi szempontoknál fontosabb, hogy szeretteink körében tiszta szívből megéljük az ünnepet.

borítókép: Kubatovics Áron (SDXL 1.0), képek: Tóth A. Péter (Leonardo AI), Kubatovics Áron (SDXL 1.0)