Ma már nem kérdés, hogy a klímaváltozás mindannyiunkat érint. Az elmúlt években hazánk erdeiben is egyre súlyosabbá váltak szélsőséges hatásai. A természetes, egészséges erdők ellenállóbbak, eredményesebben küzdik le a gyakoribbá váló szárazság, erdőtüzek, villámárvizek, kártevők elszaporodása okozta kihívásokat. A változatos szerkezetű, gazdag élővilágú erdők környezetében elviselhetőbb a nyári hőség, párásabb a levegő, a gazdag erdőszegély mérsékli a viharos szelek hatását. A WWF Magyarország a CLIMAFORCEELIFE projekt keretében videópályázatot hirdet, melyre két kategóriában (Egyperces erdő és Klímafilm) várják a nevezéseket 2023. október 15-ig.

A klímaváltozás már most is komoly kihívás elé állítja erdeinket, amelyhez a jelenleg alkalmazott erdőgazdálkodási gyakorlatnak alkalmazkodnia kell. A WWF Magyarország és partnerei, köztük hazai magánerdő-gazdálkodók olyan erdőkezelési megoldásokat alkalmaznak és próbálnak ki a CLIMAFORCEELIFE projekt keretében, amelyek segítségével javítható az erdők természetessége és növelhető ellenálló képességük.

A korszerű erdészeti beavatkozások kipróbálásán és alkalmazásán túl a WWF Magyarország és CLIMAFORCEELIFE projekt célja az ismeretterjesztés a laikus közönség számára. A most meghirdetett videópályázat azt a célt szolgálja, hogy minél többen keressék fel és ismerjék meg a hazai erdőket, és tapasztalják meg első kézből, hogy a természetes és változatos erdők miként képesek enyhíteni a klímaváltozás olyan hatásait, mint például a hőség, szárazság vagy a szélviharok. Az erdőkben szerzett tapasztalatokat videós formában meg is oszthatják a pályázaton résztvevők.

„Egyre többünkben tudatosul, hogy természetes környezetünk milyen fontos szerepet játszik életünkben, életminőségünk fenntartásában. Az erdők állapotának megőrzésére az eddigieknél nagyobb erőfeszítésekre van szükség. Felismertük az erdei élőhelyek helyreállításának jelentőségét, visszaadva valamennyit a természetnek abból, amit eddig intenzíven használtunk. Így biztosíthatjuk azt, hogy a jövő generációk is egészséges környezetben élhessenek. Ezért videópályázatunkkal is a klímaváltozás és az erdők kapcsolatának fontos kérdéseire szeretnénk felhívni a figyelmet” – mondta Bódis Pál, a WWF Magyarország Erdő programjának szakértője.

Részvételi szabályzat és további információ a https://clima4ceelife.eu/hu/videopalyazat/ oldalon található.

A pályázatra felhívó promóciós videó:

https://www.youtube.com/watch?v=yf838fmOZbA
borítókép: Kubatovics Áron