Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Facebook-videójában beszélte arról, hogy hivatalos jegyzőkönyvek utalnak arra, a fideszes egykori óbudai polgármester, most képviselő-jelölt kenőpénzt fogadott el Vizoviczki Lászlótól.

Bús Balázs titkos élete – Indított-e Polt Péter nyomozást a bukott fideszes polgármester ellen a Vizoviczki-ügy koronatanújának vallomása alapján?

Bús Balázs titkos élete – Indított-e Polt Péter nyomozást a bukott fideszes polgármester ellen a Vizoviczki-ügy koronatanújának vallomása alapján? – Szabó Tímea online sajtótájékoztatója

Közzétette: Párbeszéd Magyarországért – 2022. március 29., kedd

Az ellenzéki politikus elmondta, az alvilági diszkókirály a 2000-es évek elején jelent meg a Hajógyári-sziget déli részén. Hozzátette, a 2000-es évekre akkora birodalma volt, hogy milliókat szánt arra, rendőröket és rendőrfőnököket kenjen meg. A tanúvallomások alapján többször tartott bulikat a Fidelitasnak, ezeknek Hende Csaba és Bús Balázs voltak a fővédnökei. Mint mondta, Vizoviczkit később hivatali vesztegetés és egyéb bűncselekmények miatt letartóztatták, most is börtönben ül.

Az az ellenzéki óbudai képviselő-jelöltje arról beszélt is beszélt, hogy Központ Nyomozó Főügyészségen készült jegyzőkönyvek szerint az egyik koronatanú azt mondta, Vizoviczki biztonsági főnöke volt a közvetítő a fideszes polgármester és az üzletember között. Amikor találkozni akartak, azt diszkónapokra szervezték, és a VIP szobában találkoztak.

„Bús Balázs helyettese (…) is járt a szigetre szórakozni, és VIP szobákban voltak, ugyanúgy, mint a Bús Balázs. Ezt ingyen kapták, ingyen pia, félmeztelen táncos lányok a jacuzziban. (…) Taxival érkeztek a szigetre, amit mi rendeztünk, és taxival mentek el, már alkoholos állapotban volt a Bús Balázs, főleg, amikor legutoljára láttam” – ismertette Szabó Tímea a részleteket.

„A főpolgármester úrhoz is volt valami patentja. Vizoviczki nála is próbálkozott – Tarlós Istvánnál –, de őt nem tudta megtörni. De a Bús Balázzsal kimondottan jó kapcsolatuk volt” – tette hozzá a társelnök.

A politikus szerint a koronatanú arról is beszél, hogy az óbudai önkormányzat dolgozói számára 4-5 VIP-kártyát állítottak ki, ebből egyet Búsnak és egyet a helyettesének. Mint ismertette, „ennek fejében a polgármesteri hivatalban dolgozóknak az volt a dolga, hogy lakossági bejelentéseket intézzenek, különböző engedélyeket kaptunk gond nélkül, és egyetlen egyszer sem kaptunk büntetést sem az önkormányzattól. (…) Mi mindent csinálhattunk, amit csak lehetett azáltal, hogy a Bús Balázst lefizettük.”

Szabó hangsúlyozta, egy eljárásban a gyanúsítottnak nem kötelező igazat mondania, a tanúknak azonban igen. Ez azért érdekes, mert a jegyzőkönyvben szereplő gyanúsított kéri, hogy „a jelen ügyben gyanúsítotti minőségemben tett valamennyi nyilatkozatomban tekintsék tanúvallomásom részeként”.

A Párbeszéd politikusa szerint felmerül a kérdés, hogy 2012-ben, amikor megkezdődött a rendőrségi eljárás, és ilyen mondatok hangzottak el Bús Balázs állítólagos lefizetéséről, akkor Polt Péter legfőbb ügyész indított-e eljárást, és ha nem, miért nem. A jegyzőkönyvben leírtak ugyanis hivatali visszaélésre utalnak, amelyért öt évig, minősített esetben nyolc évig terjedő börtön jár. Szabó Tímea felszólította Bús Balázst, azonnal valljon színt, elfogadott-e kenőpénzt Vizoviczkitől.