Az elvadult házi sertések által kibocsátott jelentős mennyiségű szén-dioxid veszélyére a Global Change Biology című folyóiratban publikált tanulmány hívta fel a figyelmet. Az állatok CO2 kibocsátása 1,1 millió személyautó emissziójával vethető össze – világítottak rá a nemzetközi kutatócsoport tagjai.

Az elvadult disznók éves kibocsátása meghaladja a 4,9 millió tonna szén-dioxidot, és ezt főképp a talaj folyamatos feltúrásával érik el, amikor élelem után kutatnak. Christopher O’Bryan az ausztráliai Queenslandi Egyetemről egyenesen azt állítja, hogy ezek az állatok a legelterjedtebb gerinces betolakodó fajok közé tartoznak – írja a Rakéta.hu.

A tevékenységük nyomán a talajban található lévő mikrobák oxigénhez jutnak, és a mikroorganizmusok gyors ütemben szaporodni kezdenek, ami szén-dioxid-termelést eredményezhet.

A tudósok kibocsátási modelleket alkottak és az ezeken alapuló becslések szerint a disznók évente 36 ezer négyzetkilométeres földterületet is feltúrhatnak olyan régiókban, ahol nem is őshonosak. A probléma főképp Óceániát sújtja, itt hozzávetőlegesen 22 ezer négyzetkilométerről beszélhetünk. A régió éves becsült szén-dioxid-termelésének több mint 60 százalékáért, azaz 3 millió tonna CO2 felszabadulásáért a disznók tehetők felelőssé. Ez nem kevesebb, mint 643 ezer autó kibocsátásával egyenértékű. A szomorú lista második helyen Észak-Amerika áll. 

Borítókép: Pixabay/ matildanilsson