Állóháború alakult ki a budaörsi repülőtéren működő vállalkozás és a környék lakói között. A Kamaraerdő térségében élők közössége azt kifogásolja, hogy a folyamatosan le- és felszálló, szerintük sokszor szabálytalan nyomvonalon haladó gépek miatt nehezen viselhető szintre emelkedett a zajterhelés – írja a 24.hu.

A súlyos zajszennyezést nem a repülőtér normál forgalma okozza, hanem az, hogy Budaörsön pilótaképzést indított a Fly-Coop Kft. Az Erdődűlő nevű részen közel ezren élnek mintegy 250 családi és sorházban, sőt óvoda is van a térségben.

Fölöttük egyes napokon nyolcvan-száz alkalommal is elrobognak a gépek. Ráadásul a tanulórepüléseket még hétvégeken és ünnepnapokon is megtartják, és reggel nyolctól este tízig is repkedhetnek a gépek.

A környezetvédelmi hatóság azért nem foglalkozott komolyabban az üggyel, mert szerintük átlagban 63 decibeles a zaj a környéken, ami nem lépi túl a megengedett határértéket. A lakosok a légügyi hatóságtól sem kapnak támogatást, napi rendszerességgel benyújtott panaszaikra ott többnyire kivárják a 30 napot a válasszal, és sok jogszabályi hely felsorolása után röviden közlik, hogy mindent rendben találtak.

A lakók petíciója alapján a Budafok-Tétényi Önkormányzat viszont ígéretet tett arra, hogy folyamatos zajszintmérést végez Erdődűlő területén.

A helyiek szerint az ezzel megbízott cég azonban végül csak egyetlen mérést végzett, egy tavaly novemberi vasárnap, azt is úgy, hogy előtte egyeztetett az időpontról a repülőtérrel.

A Fly-Coop 2018-ban létrehozta Magyarország legnagyobb pilótaképző szervezetét, és bár a repülőtér működtetése tavaly átkerült a Magyar Turisztikai Ügynökséghez, a gyakorlati képzések jelentős részét továbbra is Budaörsön végzik. A reptér honlapja szerint egy 100 órás elméleti képzést és 45 órás repülést magába foglaló kurzusért a géptípustól függően 7000-8000 eurót is elkérnek.

Borítókép: Pixabay/ moonzigg