Rothadó haltetemek lepték el a floridai Tampa Bay partjait, az elpusztult állatok össztömege a 600 tonnát is meghaladja – írja a 24.hu az IFL Science cikke alapján. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi állt a júniusi tömeges halpusztulást előidéző algavirágzás hátterében.

Maya Burke, a Tampa Bay Torkolati Program igazgatóhelyettese szerint a tetemek a tápláléklánc különböző szintjein elhelyezkedő állatoktól származnak. A partokon még manátuszokat és delfineket is találtak.

A Karenia brevis faj miatt évente nagyjából egyszer mérgező algavirágzás zajlik a térségben. A klímaváltozás miatt a jelenség egyre veszélyesebb. Bár a virágzás az embereknél is előidézhet tüneteket, az állatokkal akár végezhet is.

Az év ezen szakában a folyamat nem szokott problémát okozni a partoknál, ezúttal azonban a virágzás korán megindult. Az biztos, hogy a jelenségnek köze van a tömeges pusztuláshoz, az viszont kérdéses, hogy mi váltotta ki.

Az esemény többrétű lehet. A szokatlan időjárás az algákat a partokhoz közelebb terelte, ahol egy helyi műtrágya üzem szivárgása elég tápanyagot biztosított számukra. A szakértők egyelőre annyit tehetnek, hogy eltávolítják a tetemeket.

Borítókép: Getty Images/ Jana Kriz