Kutatók egészen pesszimista képet festettek a jövővel kapcsolatban, kiderült ugyanis, hogy a tengerek és óceánok savassága drasztikusan változott, ami két évtizeden belül globális élelmiszer ellátási problémákat idézhet elő – írja a Liner.hu.

Az Edinburghi Egyetem kutatói azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy olyan metódust, amivel megtisztíthatják a vegyi anyagoktól burjánzó természetes eredetű vizeket, mivel rájöttek, hogy még minimális savkoncentráció-emelkedéssel is felborulhat az óceánok ökoszisztémája.

A savasság következtében a tengerben élő különböző planktonok és korallok egyszerűen feloldódnak, így nem marad táplálék a magasabb rendű létformák számára, ami súlyos katasztrófához vezethet. Mivel a halak szintén ezeket az élőlényeket fogyasztják, így nem marad más táplálékforrásuk, és kipusztulhatnak, így az emberiség is érintett lehet, hiszen a halászoknak nem lesz mit kifogniuk.

A fejlődő országokban mindezekből kifolyólag radikálisan megváltozhat az élelmiszer-ellátottság, a tengerből származó termékeknek búcsút inthetnek, amivel több mint hárommilliárd ember élete mehet tönkre.

Borítókép: Pixabay/ Schäferle