Hosszú kényszerszünet, a világjárvány hullámai után újra együtt tekerhettek több ezren a kerékpározás szerelmesei, és egy napra bringás várost csináltak Budapestből. Nyugodtan és a korlátozások nélkül tekerhettek át a Budapest olyan részein, ahol máskor sokkal nehezebb.A szervező Magyar Kerékpárosklub és a Rendőrség becslése szerint mintegy 15000-en tekertek.

Ritkábban használt útvonalak

A Magyar Kerékpárosklub eseményén megcsodálhatták, milyenek Budapest legforgalmasabb pontjai, amikor a biciklik veszik át a terepet.

Végigtekertek a rakpartokon, a Petőfi-hídon és az Andrássy úton, majd a Városligetben a világ legnagyobb bringaemelésével zárjuk az I bike Budapestet. A szervezők hisznek abban, hogy ahol jó bringázni, ott jó élni, és olyan Budapestet szeretnének, ahol mindenki biciklire tud ülni.

Videó: Cseh Tamás

A város több külső kerületéből, de még Szentendréről is szervezett csoportok indultak a Margit hídnál startoló felvonulásra, amelynek a célja az volt, hogy egy napra megmutassa, milyen jó hely lehetne a bringás Budapest.

A menet a rekordokat döntő, emiatt egyre szűkebb bicikliúttal rendelkező budai rakparton haladt végig, majd a Petőfi híd érintésével a pesti alsó rakparton keresztül érte el az Andrássy utat és a Városligetet, ahol a hagyományos bringaemeléssel ért véget. Több mint 200 önkéntes segítette a gyalogos, az autós és közösségi közlekedés minél zökkenőmentesebb átjutását a felvonulás útvonalán.

A felvonulást a magyar biciklis mozgalmat 11 éve támogató Hollandia nagykövete, René van Hell nyitotta meg.

Biciklis rekordok dőlnek

Júniusban minden korábbinál nagyobb biciklis forgalmat mértek a fővárosi kerékpárutakon. A budai rakparton, a Hungária körúton és az Árpád hídon is napi rekordok dőltek. Előbbi kettőn már az egész hónapban, mint tavaly júniusban. A trendeket követve a Kiskörúton, a Csepelre vezető Weiss Manfréd úton és az Árpád hídon is meg fog dőlni a havi biciklis rekordforgalom.

A biciklis forgalom növekedésének egyik oka lehet, hogy sokan kerékpárral kerülik el az útlezárásokat, de a koronavírus és a kerékpáros mozgalom által elért fejlesztések is motiválók lehetnek a korábban nem bringázóknak.

A Magyar Kerékpárosklub reprezentatív felmérése szerint a magyarok többsége szívesebben kerékpározna a hétköznapokban is, ha azt több kerékpársáv és kerékpárút építésével segítenék.

A Kerékpárosklub a felvonulással azt üzeni a döntéshozóknak, hogy érdemes folytatni a kerékpáros fejlesztéseket, mert láthatóan nagy igény van a biciklis közlekedésre, hosszú távon pedig ez az élhető városok kialakításának egyik legolcsóbb eszköze.

Videó, borítókép: Cseh Tamás