Palócföldön járunk, azaz a mai Heves és Nógrád megyében illetve az egykori Hont vármegye – ma Szlovákiához tartozó – területein. Három vállalkozó három településről a Palóc Út Egyesülettel fogott össze egy új kerékpáros projekt megvalósításáért.

Az Interreg Szlovákia – Magyarország Partnerséget Építünk program is támogatta a főleg kerékpárosoknak szóló, a helyi hagyományokra alapozó öko- és gasztronómiai turisztikai kínálat bővítését, a térség bejárhatóságát biztosító fejlesztéseket, túrák szervezését.

Mindhárom partner beszerzett elektromos és túrakerékpárokat, valamint szervízeszközöket a kerékpárkölcsönző rendszer működtetéséhez. Új honlap segíti a közös online kerékpárbérlést és a szolgáltatások értékesítését, továbbá túraajánlatokkal és hasznos információkkal látja el az érdeklődőket.

Terény újabb csodái

Terényben, a számtalan szokatlan élményt kínáló nógrádi szlovák-magyar faluban, a Fay-Inn vállalkozás – amely az Árdai Vendégházat, a Hunnia Csipkemúzeumot és kávéházat üzemeltet családi összefogással –, most turistapihenőt és népi életmód udvart alakított ki, bemutató gyógynövénykerttel, vizes élőhellyel és mezítlábas ösvénnyel. A fenntarthatóságot napelemek, hőszivattyú és házi szennyvíztisztító rendszer segíti. A helyi gasztronómia bemutatásához fedett kemence-sparhelt-üstház épült.

A festői Hrusov

A szlovákiai Hrusovban – ami legnagyobb szlovákiai hagyományőrző rendezvénynek, a Honti Parádénak a helyszíne, az U bylinkárk nevű gyönyörű fekvésű vendégházhoz épült többek között egy tanösvény, 3 hektáron 26 elemmel és látnivalóval. Óriásszék, kneip-ösvény, kötélpálya, hintapálya, sziklakert, gyógynövény fal, interaktív gyógynövényfelismerő játék, kőállatok, gyermek és felnőtt játékok alkotják. Kerékpáros kölcsönző és fogadó épület, illetve négy turista pihenőkunyhó létesült, gyógynövényes pihenőházakkal, széna- és méhkaptár házzal.

Két keréken a Mátrában

Mátrafüreden a Cicáskacus Vendégház kisbusszal, elektromos túra- és hegyi kerékpárokkal bővítette szolgáltatásait, a desztinációban tehető kirándulások, kerékpártúrák szervezéséhez.

A névválasztásról érdemes tudni, hogy a cicáskacus egy gazdagon hímzett és díszített palóc női kabát-féle.

A menedzsment és kommunikációs feladatokat ellátó PALÓC ÚT Egyesület legfontosabb feladata a létrejött fejlesztések értékesítési és marketing támogatása. Ennek részeként keresik a kerékpárbérlési rendszer találó elnevezését egy nyilvános névadó pályázaton a palocut.hu oldalon.

Fotók: Palóc út Egyesület