Putnokon veszélyes a levegőminőség. Ebben a térségben Kazincbarcika és Sajószentpéter, a középső területeken pedig Százhalombatta és Tököl levegőjét egészségtelennek minősítették – írja az MTI, a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataira hivatkozva.

Emellett kilenc településen – Budapesten, Vácon, Dorogon, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Várpalotán és Ajkán – egészségtelen a levegőminőség a szálló por miatt. Az előrejelzésben alapján a légszennyezettség tekintetében nem várható jelentős változás.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK korábban kiemelte: a szálló por parányi részecskéi rövid távon elsősorban légzőszervi tüneteket okoznak, továbbá növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A gyermekek, az idősek, a krónikus szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi betegségben szenvedők, valamint a várandós kismamák vannak leginkább veszélyben az érintett településeken.

Borítókép: Pixabay/JerzyGorecki