Magyarországon mintegy tucatnyi bagolyfaj fordul elő. A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva, kis szerencsével, több fajjal is találkozhatunk, sőt télen a lakott településeken is gyakran szemünk elé kerülhetnek – írja a Berek.hu.

A lakott területekre a baglyok elsősorban a kedvező mikroklíma miatt húzódnak be. Az erdei fülesbagoly az a faj, melynek csoportos telelése leginkább jellemző a városokban, falvakban. Elsősorban örökzöldeken szeretnek telelni, mert azok felfogják a szelet, de előfordul, hogy fűzfákon, nyírfákon is megtelepednek.

Magyarországon Túrkevét és a szomszédos Kisújszállást tartják a baglyok fővárosainak, mert a két településen egyes években akár az ezer példányt is meghaladja a telelő erdei fülesbaglyok száma.

A téli időszakban kuvikkal, gyöngybagollyal és macskabagollyal is gyakran találkozhatunk a lakott területeken. Mindhárom faj egyedei magányosan, vagy párban telelnek. A kuvikok nemcsak télen, hanem nyáron is az emberek közelében, leginkább kertvárosi környezetben élnek. Jelenlétükről a köpetek is árulkodnak. A városokat, falvakat látva megfigyelhetjük, ahogyan a téli napsütésben egy ház kéményén, tetőgerincén napoznak, pihennek.

Borítókép: Pixabay/Graham-H