Idén első alkalommal készült átfogó felmérés a tematikus városi séták közönségéről, melyet a Magyar Sétaszövetség végzett tagszervezetei, a Hosszúlépés. Járunk? és az Imagine Budapest sétálói körében. Mint a Magyar Turisztikai Szövetség honlapján olvasható, az online kérdőívet közel 1100-an töltötték ki 2020. december 14. és 16. között, válaszaik alapján következtethetünk arra, miként éli meg a városi sétálók közössége a mostani helyzetet és mit várnak a kulturális élet járvány utáni újraindulásától.

A városi séták közönsége, más kulturális szektorokhoz hasonlóan zömmel nőkből áll, mindössze ötödük férfi.

Átlagéletkoruk 51 év, 86 százalékuk diplomával vagy doktori fokozattal rendelkezik. Több mint 90 százalékuk Budapesten és a főváros agglomerációjában él, így a városi sétákon elsősorban saját otthonukat szeretnék felfedezni.

Elsöprő többségük (98,7 százalék) azonnal szeretne személyesen részt venni kulturális eseményeken, amint erre lehetőségük lesz, hiszen a digitális események kevesebb mint tizedüknek (7 százalék) nyújtottak megfelelő közösségi élményt. Legbiztonságosabb kulturális programnak a városi sétákat tartják, 78% érzi magát védve magát a járványtól szabadtéri programjainkon. Erre tekintettel a Magyar Sétaszövetség szervezetei a korlátozások enyhítését követően a lehető leghamarabb újra fogják indítani városi sétáikat.

Ennek reményében többségük (52 százalék) már adott karácsonyra városi sétákra szóló ajándékutalványt is, de több mint egyharmaduk (37 százalék) csak az utolsó pillanatban dönti el, mit tesz a fa alá.

Legnépszerűbb budapesti célpontok a Margitsziget, a Várnegyed és a Gellérthegy voltak. A járvány miatti változások közül legtöbben a levegő tisztaságát (81 százalék), az otthoni munkavégzés lehetőségét (60 százalék) és a pesti alsó rakpart lezárását (45 százalék) tartanák meg.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons