Mivel az országgyűlés megszavazta a választási törvény módosítását, így 27 helyett a jövőben már 71 egyéni választókerületben kell jelöltet állítania azoknak a pártoknak, amelyek országos listát akarnak állítani. Mint a 24.hu összefoglalójából kiderül:

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azzal az indoklással nyújtotta be az erről szóló javaslatot, hogy az állami támogatásért alakult kamupártokkal szemben fellépjenek. Az ellenzék szerint csalás előkészítése a választási törvény módosítása.

Ezzel együtt a 9. Alaptörvény módosításról is szavazott az Országgyűlés. Bekerült az Alaptörvénybe, hogy: Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.

Az anya nő, az apa férfi.

Továbbá, hogy: Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.

Beleírták az alkotmányba azt is, hogy a közfeladatot ellátó alapítványokhoz csak kétharmados többséggel lehessen hozzányúlni.

Ezeket a komoly állami vagyonokat kapó szervezeteket többnyire kormányközeli kinevezettek vezetik, esetleg államtitkárok, miniszterek. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükséges a lépés, mert „alaptörvényi védelemmel” rögzítenék az alapítványok kormánytól való függetlenségét, és hosszú távú stabilitást biztosítanának nekik a közfeladataik ellátására.

Kiemelt kép: Patera Kamilla