A csütörtök-péntekre szervezett brüsszeli EU-csúcs egyik legnagyobb vitája minden bizonnyal arról szól majd, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki tényleg megvétózza-e a költségvetést a jogállamisági mechanizmustól való félelmében. 

Ugyanakkor több más fontos téma is napirenden lesz, például a klímavédelmi vállalások. Ebben az ügyben is vétójoga van minden tagállamnak, és a magyar kormány – több részletkérdésben a V4 csoporttal és Bulgáriával egyetértésben – lényegesen lazítana az eredeti javaslaton – írja a 444.hu.

Ha a magyarok és a lengyelek megvétózzák az EU költségvetését, akkor lehet, hogy az egész klímavédelmi csomag lekerül a csúcs napirendjéről. A célok eléréséhez ugyanis komoly pénzeket kapcsolnának, ám ha ezek felszabadítása nem lehetséges, akkor az egész ügy elbukhat. A költségvetéssel együtt kellene elfogadni például a „Just Transition Fund” nevű alapot, ami összesen 100 milliárd euróval támogatná a szegényebb tagállamokat a környezetbarátabb energiatermelésre való átállásra. Ennek az alapnak a legnagyobb szeletét egyébként éppen Lengyelország kapná.

Borítókép: Pixabay/Barni1