Állatvédelmi okból nem lehet majd szőrmét árulni a fővárosi önkormányzat vásárain, ez derül ki a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből. A Magyar Szőrmeellenes Liga kezdeményezésére született a döntés.

A hazai szőrmeipar betiltásának törvényi szintre emeléséért küzdő, 2017-ben alakult civil mozgalom petíciót indított a távirati iroda beszámolója szerint, hogy 2020-tól a fővárosi szervezésű adventi és karácsonyi vásárok szőrmementesek legyenek.

Az idei adventi vásárok elmaradnak, de a főpolgármester a veszélyhelyzet után a lehető leghamarabb a közgyűlés elé terjeszti, hogy a fővárosi önkormányzat a továbbiakban ne adjon közterület-használati hozzájárulást az állati eredetű szőrmetermékek árusításához.

A háziasított állatok bőréből készített termékek, szőrzettartalomtól függetlenül, nem tartoznak ide. A vészhelyzet után benyújtható határozat előterjesztői Szabó Rebeka fővárosi állatvédelmi megbízott és Dorosz Dávid klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes voltak.

A kozlemény szerint a főváros vezetése elkötelezett a társként és a természetben velünk élő állatok védelméért, a természet megőrzéséért, mindazért, ami környezetünk élhetőbbé tételéhez, a biodiverzitás fenntartásához szükséges.

Kiemelt kép: Pixabay/xeppo