A koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés és a járvány gazdasági hatásainak kezelését célzó intézkedések költségvetési hatása a GDP 7,3 százaléka lehet 2020-ban – számolták ki legfrissebb elemzésükben a Magyar Nemzeti Bank közgazdászai.

2020-ban a költségvetés GDP-arányos hiánya 7-7,5 százalék lehet. A 2019 júliusában elfogadott 2020. évi költségvetési törvény az ESA-hiányt a GDP 1 százalékában határozta meg a GDP 1 százalékának megfelelő tartalékok mellett. A minden korábbinál alacsonyabb hiánycélnak és a magas tartalékoknak köszönhetően a költségvetésben jelentős mozgástér állt rendelkezésre a pandémia egészségügyi és gazdasági hatásainak kezelésére – írja a Portfólió.hu.

A közvetlen költségvetési hatással járó intézkedések a GDP 7,3 százalékát tehetik ki, amelyek jelentős részét átcsoportosításokból, a tartalékok felhasználásából, adóemelésekből kiskereskedelmi különadó, pénzügyi szervezetek hozzájárulása, valamint az európai uniós források átcsoportosításából fedezheti a kormányzat.

Borítókép: Pixabay/3844328