A lucfenyők tömeges pusztulása már több éve tapasztalható jelenség, mely egyrészt a klímaváltozáshoz is köthető folyamat – írja az Agroforum.hu. Csorba Virág kertészmérnökre hivatkozva.

A lucfenyők tömeges pusztulása már több éve tapasztalható jelenség, mely egyrészt a klímaváltozáshoz is köthető folyamat. A pusztulás már a korábbi években is jellemző volt, főként az aszályosabb és melegebb évek hatására fokozódott a probléma. Ezen körülmények ugyanis a fenyőfák kondíciójának leromlását, növekedésük lelassulását, ellenálló képességük csökkenését okozzák.

Az ilyen nem megfelelő körülmények között élő fákat, többnyire legyengült állapotuk miatt, különböző kártevők és kórokozók is megbetegíthetik.

A fertőzött fenyőfák törzsén először gyantafolyás jelenik meg, majd később a kéreg leválása és tűleveleik lehullása is megfigyelhető. A hirtelen pusztulás végleges okozói tulajdonképpen a kártevők, de fellépésükben a fentebb említett okok játszzák a legnagyobb szerepet. A fakérgen található kerek, pár mm-es átmérőjű nyílásokat a szúbogarak okozzák.

A bogarak nem csak közvetlenül, hanem közvetve is károsítják a fenyőket. Testükkel ugyanis kórokozókat terjeszthetnek, melyek a vízszállítást akadályozzák, és végső esetben a fa kiszáradását is okozzák.

A kártevők ellen vegyszeres védekezésre lehetőség nincsen, ezért egyetlen megoldás létezik a megelőzés. A fertőzött példányokat rövid időn belül el kell távolítani, a visszamaradó koronarészeket pedig meg kell semmisíteni.

Borítókép: Pixabay/Free-Photos