Online szavazással döntöttek Alaszka legkövérebb medvéjének járó címről, amely idén a 747 nevű barna medvéé lett, írja az MTI. Szavazni az alaszkai Katmai Nemzeti Park több mint 2200 barna medvéje közül a 12 legkövérebbre lehetett.

„747 megérdemelte a győzelmet, idén annyit szedett magára, hogy úgy tűnt, már júliusban téli álomba merülhetett volna, de ő folytatta a falást, amíg szeptember végére a hasa a földig nem ért”

– írta közleményében a nemzeti park.

A park medvéi több mint 450 kilósra is megnőhetnek a nyári habzsolás alatt, a téli álom idején azonban testtömegük harmadát is elveszthetik. A hegyeket, tavakat, patakokat és tengerpartot is magába foglaló hatalmas nemzeti park arról híres, hogy itt élnek a legsűrűbben a barna medvék. Nyáron és ősszel leginkább a Brooks folyónál gyűlnek össze, hogy a vízben az áramlattal szemben, a szaporodási helyük felé úszó lazacokat megfogják. A vadászatukat webkamerán is lehet követni.

Idén a folyó még csábítóbb medveparadicsommá változott a rekordszámú lazac miatt, és ráadásul a világjárvány miatt ötödannyi ember kereste fel a parkot, így a medvék teljesen birtokukba vehették a folyót. (MTI)

Borítókép: Flickr.com