Félmillió cápát gyilkolhatnak meg az elkövetkező hónapokban, ugyanis az állatok májából kinyerhető szkvalén az egyik alapanyaga több utolsó fázisban lévő koronavírus-vakcinának is, írja a Sky Newsra hivatkozva a Sokszínűvidék. A szkvalént jelenleg az orvostudományban segédanyagként használják, az ugyanis úgy növeli a vakcinák hatását, hogy erősebb immunválaszt vált ki a szervezetben.

A cikkben példaként említik, hogy a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég is szkvalént használ az influenza elleni oltóanyagához.

A kaliforniai Shark Allies nevű cápavédő szervezet azt közölte, ha a világ teljes lakosságát beoltanák a cápák májából kinyert szkvalént is tartalmazó vakcinákkal, akkor ahhoz nagyságrendileg 250 ezer cápát kellene leölni függően attól, hogy mennyi szkvalént kevernek az oltóanyagba. A kutatók szerint viszont nagy valószínűséggel mindenkinek két dózist kell majd kapnia, ami azt jelenté, hogy hamar félmillió cápa pusztulna el.

A cápák populációjának megtizedelését a szervezet szeretné elkerülni, ezért tudósok bevonásával alternatívát keresnek a szkvalénra, ami az erjesztett cukornád lehet. Stefanie Brendl, a Shark Allies alapító-igazgatója arról beszélt, vadállatokból kinyerni valamit sosem lesz fenntartható, pláne nem akkor, ha az egy csúcsragadozó, ami nem szaporodik nagy számban. Sok ismeretlen van azzal kapcsolatban, hogy a világjárvány meddig tart és hogyan éljük át azt, így a levadászott cápák száma évről évre megsokszorozódhat majd.

Becslések szerint évente így is hárommillió cápát ölnek le a szkvalén miatt, amit kozmetikumok elkészítéséhez is használnak.

Erről alábbi cikkünkben írtunk részletesebben korábban.