Természetkárosítás kísérletének bűntette miatt feljelentést tesz a Velencei-tó természetes környezetének megóvásáért az LMP társelnöke, ismeretlen tettes ellen.

A tónál nemrég tüntettek a szabadstrandokért és az élhető környezetért. Az MTI beszámolója szerint Schmuck Erzsébet csütörtöki online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Gárdony önkormányzata nemrég jóváhagyta a helyi építési szabályzat módosítását, amely lehetővé teszi a zöldterületek 30 százalékos beépítését akár 10 méternél is magasabb épületekkel.

„A változtatás a népszerű strandokat is érinti, de az egész tóra hatással lehet” – mondta.

Úgy látja, a folyamatot ezért szerint még most kell megállítani, amíg a terület nem szenved visszafordíthatatlan károkat.

„A Velencei-tó törvény erejénél fogva áll országos védelem alatt. A fürdésre nem használt része Natura 2000-es terület, egyedülálló természeti értékekkel” – mutatott rá. Hozzátette: az egész tó kizárólagosan állami tulajdonban van, közvetlen parti sávja pedig nem magánosítható.

„A helyi építési szabályzat módosítása viszont szembemegy ezekkel az előírásokkal.

A vízparti telek magántulajdonba juttatása veszélyezteti a tó ökológiai állapotát, tönkre teheti élővilágát” – jelentette ki. Schmuck Erzsébet ezért a módosítás visszavonására kéri az önkormányzatot. Emellett az ökológiai szempontokat követő vízgazdálkodást szorgalmaz a párt a nádasok és a természetes partszakaszok védelméért.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons